Svet

Kadrovski problemi Ukrajine: Vojnici sve stariji, životni vek sve kraći

Na početku sukoba, prosečna starost ukrajinskih vojnika bila je između 30 i 35 godina. Sada je 43, navodi magazin "Tajm"
Kadrovski problemi Ukrajine: Vojnici sve stariji, životni vek sve kraći© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Vojnici u Ukrajini postaju sve stariji kako se sukob sa Rusijom produžava. Magazin "Tajm" navodi da je prosečna starost vojnika u zemlji trenutno oko 43 godine.

Taj prosek je veći za skoro 10 godina u odnosu na mart 2022, mesec dana nakon početka Specijalne vojne operacije, kada je prosečna starost ukrajinskog vojnika bila između 30 i 35 godina.

"Oni su sada sredovečni muškarci i nisu toliko dobrog zdravlja", rekao je za "Tajm" bliski pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Ukrajina ne saopštava broj poginulih ili ranjenih među svojim vojnicima, ali zapadni zvaničnici su u avgustu rekli da se ukupan broj žrtava (ubijenih i povređenih) približava brojci od 500.000, navodi "Biznis insajder".

Kako se sukob odugovlači, kadrovski problemi postaju veći i teži od eventualnog prekida dotoka zapadne pomoći, čega se Kijev najviše boji. Čak i kada bi SAD dale Ukrajini sve oružje koje su obećale, rekao je za "Tajm" jedan saradnik Zelenskog, Ukrajina jednostavno "nema ljude da ga koriste".

Na početku sukoba, regruta je bilo u izobilju, ljudi su se dobrovoljno javljali u vojsku, a masovna mobilizacija je zabranila skoro svim muškarcima između 18 i 60 godina da napuste zemlju rano povećala broj vojnika. Posle 20 meseci sukoba, dobrovoljaca je sve manje, a vojno sposobni muškarci sve češće beže iz zemlje.

Ukrajina je takođe jedna od najstarijih zemalja na svetu sa jednom od četiri osobe starije od 60 godina.

image