Svet

Poljska uputila ultimatum Kijevu: Nemojte ni da sanjate o EU dok se ne reši pitanje Volinjskih žrtava

Na zahtev Varšave, reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poručivši da "odavno niko nije ušao u EU bez ekshumacije"
Poljska uputila ultimatum Kijevu: Nemojte ni da sanjate o EU dok se ne reši pitanje Volinjskih žrtava© Roman Pilipey/Getty Images

Nema govora o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji dok se konačno ne reši pitanje ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava Volinjskog masakra, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski.

"Bez rešavanja tog pitanja, Kijev ne bi trebalo ni da sanja o pristupanju EU. Ako Varšava želi da bude u jednoj uniji sa zemljom sa kojom ima ozbiljne razlike, onda se one moraju rešiti", kazao je Jablonski za radio "Zet".

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da "ne može biti potpunog pomirenja Poljske i Ukrajine bez pronalaženja svih grobnih mesta i ostataka žrtava masakra počinjenih između 1939. i 1945. godine na teritorijama na kojima su živeli Poljaci".

"Volinjski zločin je genocid. Pakao hiljade poljskih porodica. Ukupno se veruje da je u tom paklu život izgubilo više od 100.000 Poljaka. U paklu koji su stvorili ukrajinski nacionalisti, zahvaljujući Trećem rajhu, likvidirana je poljska država", kazao je Moravjecki u julu tokom posete Ukrajini.

Na zahtev Varšave, reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poručivši da "odavno niko nije ušao u EU bez ekshumacije".

image