Svet

IDF potvrdio "taktičke, lokalizovane" pauze; Bajden: Nema šanse za trajnije primirje

Izrael je sinoć izveo vazdušni napad na vojne lokacije na jugu Sirije, IDF zauzeo uporište Hamasa u Pojasu Gaze
IDF potvrdio "taktičke, lokalizovane" pauze; Bajden: Nema šanse za trajnije primirje© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

U Pojasu Gaze nastavljaju se borbe između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i palestinske militantne grupe Hamas, koja je 7. oktobra napala Izrael.

U napadu Hamasa poginulo oko 1.400 Izraelaca, dok je njih više od 200 kidnapovano. U udarima IDF-a na Pojas Gaze u poslednjih nešto više od mesec dana život je izgubilo više od 10.000 Palestinaca, od kojih su preko 4.300 deca.

Izraelske snage su pre nešto manje od dve nedelje započele sa kopnenim operacijama u Pojasu, a nekoliko dana kasnije su sa svih strana opkolile grad Gazu.

Prema navodima IDF-a, u dosadašnjim kopnenim operacijama poginula su 34 izraelska vojnika.

  • 9. nov 2023 • 21:34

    21:34

    Jemen: Naše snage će nastaviti da sprovode vojne operacije u znak podrške Palestincima

    Portparol jemenske vojske brigadni general Jahja Sari izjavio je da je "Jemen ispalio seriju balističkih projektila na različite osetljive ciljeve cionističkog neprijateljskog entiteta na jugu okupirane Palestine".

    "Operacija je uspešno ostvarila svoje ciljeve i rezultirala direktnim gubicima na navedenim ciljevima, uprkos neprijateljskoj tajnosti. Naše snage će nastaviti da sprovode vojne operacije u znak podrške ugnjetavanju palestinskog naroda sve dok izraelska agresija u regionu ne prestane", rekao je Sari.

    Prema različitim procenama, od 4 do 11 projektila je dostiglo svoje predviđene ciljeve, potvrđeno je da je oboreno od tri do pet raketa.

  • 21:31

    Erdogan i Raisi o situaciji u Gazi

    Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o humanitarnoj krizi koja je rezultat izraelskih napada na Pojas Gaze, kao i o nizu bilateralnih i regionalnih tema, prenela je Anadolija.

    Direkcija za komunikacije Predsedništva Turkske saopštila je da su se Erdogan i Raisi sastali na marginama 16. samita lidera zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana.

    "Tokom sastanka razgovarano je o humanitarnoj krizi koja je nastala kao rezultat izraelskih napada na Gazu i koracima koje treba preduzeti za rešenje, kao i o bilateralnim odnosima Turske i Irana i regionalnim pitanjima", navodi se u saopštenju.

    Dodaje se da je Erdogan rekao da će "okončanje izraelskih napada doprineti regionalnom i svetskom miru".

    On je rekao i da Organizacija islamske saradnje treba da uložiti napore da dođe do pravednog rešenja na predstojećem vanrednom samitu.

  • 21:12

    Osamnaest Palestinaca ubijeno tokom izraelske racije na Zapadnoj obali

    Izraelske odbrambene snage (IDF) su ubile osamnaest Palestinaca i ranile neodređeni broj tokom višečasovne dnevne racije na grad Dženin i izbeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali.

    Izraelski vojnici su ubili još četiri Palestinca u odvojenim incidentima širom Zapadne obale, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, nakon što je ranije saopštilo da je 15 Palestinaca ubijeno nakon napada izraelskih snaga na grad Dženin i u drugim palestinskim gradovima, prenosi "Gardijan".

  • 20:41

    Crveni krst nakratko obustavio prevoz ranjenih nakon što je konvoj kamiona dospeo pod vatru u Gazi

    Međunarodni Crveni krst je privremeno zaustavio prevoz pacijenata nakon što je konvoj kamiona dospeo pod vatru u Gazi, preneo je Rojters.

    Vilijam Šomburg, šef kancelarije te organizacije u Gazi je u komentarima za britansku agenciju nazvao incident "duboko zabrinjavajućim".

    "[Međunarodni komitet Crvenog krsta] (MKCK) bio je na meti prekjuče, i to je neprihvatljivo", rekao je Šomburg.

    Šomburg je Rojtersu potvrdio da je organizacija pauzirala prevoz pacijenata u sredu, ali je od tada nastavila da dovodi pacijente na egipatski granični prelaz.

  • 20:31

    Izrael oborio projektil iznad Crvenog mora koji je išao Eilatu

    Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je sistem protivvazdušne odbrane "Erou" presreo projektil lansiran iznad Crvenog mora prema Eilatu.

    Portparol IDF-a Danijel Hagari navodi da je sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa presreo raketu "zemlja – zemlja", ali nema izveštaja o povređenima ili šteti u Izraelu, preneo je "Tajms of Izrael".

    Prošle nedelje, "Erou" je takođe oborio balistički projektil, koji su jemenski Huti ispalili na Eilat, najjužnije izraelsko mesto.

  • 19:58

    Oboren dron u blizini iračke vazdušne baze u kojoj su američke snage

    Odbrambeni sistemi u iračkoj vazdušnoj bazi Ain el Asad, u kojoj se nalaze američke snage, oborili su danas naoružani dron, saopštila su dva izvora iz iračke vojske.

    Kako se navodi, bespilotna letelica presretnuta je u blizini baze, a žrtava nije bilo, preneo je Rojters.

    Naoružani dron gađao je sinoć i bazu El Harir u severnom Iraku u kojoj se nalaze američke snage, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

    Britanska agencija javlja i da su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu.

  • 19:14

    IDF: Nema primirja, to su taktičke, lokalizovane pauze za humanitarnu pomoć

    Portparol IDF-a potvrđuje da vojska planira samo "taktičke, lokalizovane pauze za humanitarnu pomoć, koje su ograničene u vremenu i području", kao odgovor na navode Bele kuće da će Izrael sprovoditi dnevne, četvoročasovne humanitarne pauze širom severne Gaze.

    Potpukovnik Ričard Heht rekao je novinarima da su planirane pauze nastavak politike izraelskog humanitarnog koridora, prenosi "Tajms of Izrael".

    "Nema prekida vatre, ponavljam, nema primirja. Ovo što radimo, taj četvoročasovni okvir, to su taktičke, lokalne pauze za humanitarnu pomoć", rekao je Heht.

  • 19:11

    PLO spremna da rukovodi Gazom posle rata ako se SAD posvete rešenju dve države

    Generalni sekretar matične Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Husein el Šeik rekao je administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena prošle nedelje da je ta organizacija spremna da preuzme posleratnu ulogu u upravljanju pojasom Gaze ako se Vašington posveti "punopravnom rešenju dve države za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba ", prenosi "Njujork tajms".

    On je rekao je da Ramala traži "ozbiljnu američku inicijativu koja bi primorala Izrael da je se pridržava, da joj se posveti. Ova sadašnja američka administracija je sposobna da to uradi."

    El Šeik napominje da takvo rešenje mora uključivati povlačenje Izraela sa Zapadne obale i rešavanje statusa istočnog Jerusalima.

    On tvrdi da takav dogovor ne bi bio moguć pod premijerom Benjaminom Netanijahuom ili njegovom sadašnjom vladom.

  • 18:46

    Izvor za Si-En-En: Izrael će organizovati humanitarne pauze u borbama za pojedine oblasti Gaze

    Visoki izraelski zvaničnik rekao je da da će "taktiče lokalizovane pauze" stupiti na snagu u određenim oblastima, koje će biti obaveštene nekoliko časova pre nego što pauza počne, nakon čega će moći da izađu iz skrovišta i dobiju pomoć, javlja Si-En-En.

    Pauze će se sprovoditi i u južnoj Gazi, dodaje neimenovani izvor američke mreže.

    Upitan kada će početi ove pauze, zvaničnik je rekao: "Veoma uskoro."

  • 18:44

    Granični prelaz Rafa otvoren za evakuaciju ograničenog obima

    Granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta otvoren je danas kako bi se omogućila evakuacija povređenih Palestinaca i nosilaca stranih pasoša nakon jednodnevne suspenzije.

    Nekoliko desetina stranih državljana i 12 ranjenih mogli su da pređu granicu u četvrtak, javio je Rojters, pozivajući se na egipatske bezbednosne i medicinske izvore.

    Ograničene evakuacije kroz prelaz nastavljene su nakon što je prelaz zatvoren u sredu zbog onoga što je američki Stejt department nazvao neodređenim "bezbednosnim okolnostima".

image