Svet

Loše vesti za Bajdena: Sve glasniji zahtevi da se istraži pomoć Vašingtona Kijevu

Krah kripto berze FTX ne samo što je napravio haos na tržištu digitalnih valuta već preti da preraste u politički skandal epskih razmera
Loše vesti za Bajdena: Sve glasniji zahtevi da se istraži pomoć Vašingtona Kijevuwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Posle izveštaja da je propala kripto berza FTX - čiji je osnivač drugi najveći pojedinačni donator Demokratske stranke - prala novac preko finansijske pomoći uplaćivane na račun Kijeva, oglasili su se republikanski političari zahtevajući istragu.

Propast kripto berze gurnula je tržište digitalnih valuta u haos, a potom su se po internetu pojavili izveštaji da je Semjuel Bankman-Frid, osnivač FTX-a, oprao milijarde dolara kroz platformu za kripto donacije koju je formirao u saradnji sa Kijevom.

Iako je donacije trebalo da usmeri ka Narodnoj banci Ukrajine, Bankman-Frid je navodno deo novca preusmerio nazad u SAD u vidu političkih donacija demokratama.

Osim što je izazvala bes na društvenim mrežama, vest je "digla živac" i republikancima, prenosi ukrajinski telegram kanal "Kartel".

Jedna od glasnijih i kontroverznijih republikanskih kongresmenki, Mardžori Tejlor Grin zatražila je finansijsku istragu Bankman-Fridove kompanije.

"Želim finansijsku istragu da saznam gde je svaki peni pomoći Ukrajini otišao. Svi su ok sa time, je l` tako?", navela je Tejlor Grin.

Britanski komentator Kalvin Robinson prokomentarisao je spregu demokrata, Ukrajine i FTX-a na Tviteru.

"Dakle, Ukrajina je sve vreme zapravo bila operacija pranja novca. Zapad je donirao milijarde za 'ratne napore', Zelenski je uložio taj novac u FTX, a izvršni direktor FTX-a je drugi najveći donator demokrata, posle Soroša. FTX je sad podneo zahtev za bankrot a milijarde dolara su nestale".

Koliko sredstava je FTX prikupio za Ukrajinu nije poznato ali su ona vrlo verovatno isparila zajedno sa ostatkom imovine, nekih 500 miliona dolara, posle navodnog hakerskog napada prošle sedmice. Kripto berza je u petak podnela zahtev za bankrot.

image