Svet

Šefovi CIA i Mosada u Kataru na tajnim pregovorima s Hamasom?

Šefovi CIA i Mosada razgovaraju o "pauzi" u sukobu kako bi se oslobodili taoci
Šefovi CIA i Mosada u Kataru na tajnim pregovorima s Hamasom?© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Šefovi američkih i izraelskih špijunskih agencija sastali su se u Kataru kako bi razmotrili potencijalnu "humanitarnu pauzu" koja bi omogućila da Hamas oslobodi dvadesetak taoca i da još više pomoći uđe u opkoljeni Pojas Gaze.

Trosmerni pregovori direktora CIA Bila Bernsa, šefa Mosada Davida Barnea i katarskih zvaničnika fokusiraju se na trodnevnu humanitarnu pauzu u ofanzivi Izraela kako bi se omogućilo oslobađanje 10 do 20 civila koje Hamas drži, rekao je "Fajnenšel tajmsu" zvaničnik upoznat sa razgovorima.

Katar je u ovim pregovorima "na strani" palestinske grupe Hamas. Privremeni prekid borbi bi takođe bio iskorišćen da se Hamas podstakne da sastavi i preda spisak svih 240 zatvorenika koje drži.

"Razgovori su dobro napredovali ka dogovoru u proteklih nekoliko dana", rekao je zvaničnik.

Iako je i ranije bilo pregovora o eventualnoj pauzi u sukobu, razgovori u Kataru su najdalje odmakli, navodi "Fajnenšel tajms" i podseća da Katar ima važnu ulogu u Pojasu Gaze, pružajući finansijsku podršku civilima i radnicima u javnom sektoru. Doha je takođe domaćin Hamasove političke kancelarije.

image