Svet

Vučić sa Makronom u Parizu: Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu (FOTO)

Predsednik Srbije je uoči posete Francuskoj izjavio da je Pariski forum prilika da se na marginama skupa, i u miru, razgovara sa mnogobrojnim svetskim liderima
Vučić sa Makronom u Parizu: Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu (FOTO)© Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu gde učestvuje na Pariskom mirovnom forumu.

"Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu", napisao je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Vučić je u objavi naveo da se na mirovnom forumu u Parizu susreo i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim, srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Vučića je ranije dočekao predsednik Pariskog mirovnog foruma Anhel Gurija.

Predsednik Srbije se sastao sa predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom marginama Foruma.

"Dobar razgovor sa Aleksandrom de Kroomo o jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Belgije, kao i o ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, imajući u vidu da ta zemlja preuzima predsedavanje Savetom EU od 1. januara 2024. godine", objavio je predsednik na Instagramu.

Pariski mirovni forum, koji okuplja predstavnike međunarodnih organizacija i lidere država, ove godine se održava pod nazivom "Traženje zajedničkog osnova u svetu suparništva", posvećen je najvećim izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora na najhitnije svetske izazove.

Na Pariskom forumu učestvuje i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koji će prisustvovati panel diskusiji na temu "Stvaranje mira i izgradnja bezbednijeg sveta". I Kurti će tokom boravka u Francuskoj, kako je najavljeno, imati nekoliko sastanaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je juče, pred polazak u Pariz, manastir Poganovo, nedaleko od Pirota.

"Ovde se uvek posebno osećam, dobijem novu energiju i ogromnu snagu. Beskrajno zahvalan igumanu Mardariju i ocu Serafimu na veličanstvenom gostoprimstvu", napisao je Vučić na Instagramu.

U fokusu dvodnevnog skupa u Parizu je upravljanje posledicama višestrukih kriza na stanovništvo, saradnja kroz sukobe, preispitivanje globalizacije u polarizovanom svetu, kataliziranje klimatskih i ekoloških rešenja, obezbeđivanje bezbednijeg i etičnog digitalnog sveta i negovanje inkluzivnijih i pravednijih društava.

Od šefova država govoriće i predsednik Gane Nano Akufo-Ado, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Kenije Vilijam Ruto, kao i predsednik Vlade Barbadosa Mia Amor Motli.

Među govornicima su i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžej Banga, predsednik Instituta za ekonomski rast Nand Kišore Sing i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matias Korman. Tokom dva dana biće održano 80 sesija.

Osim predstavnika međunarodnih organizacija i svetskih lidera, prisustvovaće i predstavnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, verskih grupa, stručnjaci i novinari iz celog sveta.

Pariski mirovni forum, čiji je inicijator Makron, održava se od 2018. godine, sa ciljem da okupi sve aktere globalne uprave i zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.
Forum se organizuje u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za energetiku, EU, Međunarodnim monetarnim fondom, Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj, Organizacijom UN za obrazovanje, nauku i kulturu i Program UN za razvoj.

image