Rusija

MSP Rusije: Pariz onemogućio ruskim zvaničnicima prisustvo na sednici UNESKO-a

Poslednjih meseci, čitavom nizu ruskih predstavnika, bez objašnjenja, nije bilo dozvoljeno da učestvuju na međunarodnim događajima u okviru platformi UNESKO-a u Parizu, kaže predstavnica ministarstva Marija Zaharova
MSP Rusije: Pariz onemogućio ruskim zvaničnicima prisustvo na sednici UNESKO-awww.globallookpress.com © Власов Сергей

Francuska je onemogućila učešće ruske delegacije na 42. sednici Generalne konferencije UNESKO-a jer ruskim predstavnicima nisu na vreme izdate vize, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Prema rečima portparolke MSP-a Rusije Marije Zaharove, dva ruska zvaničnika danas nisu mogla da prisustvuju sednici u Parizu, a nešto malo pre toga iz istog razloga još jedna ruska zvaničnica nije mogla da prisustvuje sastanku Nacionalnih komisija zemalja članica Unesko, koji je bio organizovan pre početka pomenute konferencije. 

"Ove epizode su samo primeri iz serije neviđenih slučajeva. Poslednjih meseci, čitavom nizu ruskih predstavnika, bez objašnjenja, nije bilo dozvoljeno da učestvuju na međunarodnim događajima u okviru UNESKO-a u Parizu. Eto koliko vrede deklaracije o privrženosti međunarodnom pravu, demokratskim vrednostima i slobodi govora. Pozivamo generalnog direktora da se odlučno umeša i preduzme konkretne mere koje će dovesti do rezultata, kako bi Francuska ispunjavala svoje obaveze", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

image