Svet

Energetske muke posle bega od Rusije: Francuska ulaže 1,7 milijardi evra u fabriku uranijuma

Direktor kompanije "Orano SA" Klod Imoven kaže da je "u trenutnom geopolitičkom kontekstu, svrha povećanja kapaciteta jačanje zapadnog energetskog suvereniteta u Francuskoj"
Energetske muke posle bega od Rusije: Francuska ulaže 1,7 milijardi evra u fabriku uranijumawww.globallookpress.com © Friso Gentsch/dpa

Multinacionalna kompanija "Orano SA" planira proširenje fabrike za obogaćivanje uranijuma u južnoj Francuskoj, kako bi smanjila zavisnost od ruskog nuklearnog goriva.

"Blumberg" piše da će u ovaj plan biti uloženo 1,7 milijardi evra.

Kompanija je u saopštenju navela da će ovom investicijom proizvodnja u pogonu "Žorž bes 2" biti povećano za 30 odsto. U fabrici će biti prerađena količina uranijuma za proizvodnju nuklearne energije za ekvivalent od 120 miliona domaćinstava godišnje.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, inače, nisu uvele sankcije ruskoj nuklearnoj kompaniji "Rosatom" zbog zabrinutosti da bi snabdevanje strujom stotina miliona ljudi bilo ugroženo.

Direktor kompanije "Orano SA" Klod Imoven sada kaže da je "u trenutnom geopolitičkom kontekstu, svrha povećanja kapaciteta jačanje zapadnog energetskog suvereniteta u Francuskoj".

"Odluka kompanije o povećanju kapaciteta je odgovor na zahteve naših kupaca u nameri da ojačaju svoju sigurnost snabdevanja, a očekuje se da proizvodnja počne 2028. godine", dodao je Imoven.

image