Svet

Pariz neće slediti primer drugih zemalja EU: Bez zabrane ulaska ruskih automobila

Francuska neće menjati nikakva pravila, saopštila je ambasada te zemlje u Rusiji
Pariz neće slediti primer drugih zemalja EU: Bez zabrane ulaska ruskih automobilawww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Pariz ne namerava da sledi niz drugih evropskih zemalja u uvođenju zabrane ulaska automobila sa ruskim registarskim tablicama, saopštila je ambasada Francuske u Rusiji, prenosi TASS.

"U ovom trenutku, Francuska neće menjati nikakva pravila. Neke zemlje, poput Finske i Poljske, promenile su svoja pravila, ali Pariz ne planira da ih menja", navodi se u saopštenju.

Naime, baltičke države su 13. septembra uvele zabranu ulaska automobila sa ruskom registracijom na svoju teritoriju. Ograničenja se primenjuju bez obzira da li vlasnik ruskog automobila ima boravišnu dozvolu, ili državljanstvo jedne od zemalja Evropske unije. Finska i Poljska su sledile primer ovih zemalja. 

Prethodno, Letonija, Litvanija i Estonija nisu uspele da se dogovore o jedinstvenom pristupu oduzimanju automobila sa ruskom registracijom. 

Podsetimo, Evropska komisija je 10. septembra potvrdila novinu u zakonu o sankcijama, prema kojoj Rusi više neće moći da uđu u zemlje EU sa automobilima registrovanim u Ruskoj Federaciji. To će se tretirati kao zabranjeni uvoz.

Osim toga, Rusima je zabranjeno da prevoze lične stvari, što podrazumeva i pametne telefone, laptopove, fotoaparate, kozmetiku, nakit, proizvode od kože i krzna, kofere, pa čak i toalet papir.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na tu novinu, rekavši da zabrana koju EU uvodi ruskim državljanima koja se tiče unosa ličnih stvari u zemlje članice nema nikakve veze sa sankcijama, već je u pitanju rasizam zapadnih zvaničnika.

image