Svet

Kirbi: Američki i ruski špijuni u Ankari održavali komunikaciju dveju sila

SAD potvrdile da je u Ankari organizovan sastanak ruskih i američkih obaveštajaca
Kirbi: Američki i ruski špijuni u Ankari održavali komunikaciju dveju silawww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Nedavni nenajavljeni sastanak najviših ruskih i američkih špijuna u Ankari imao je za cilj održavanje dijaloga između dveju sila, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

U razgovoru za Bloomberg, Kirbi je zamoljen da prokomentariše razgovore u glavnom gradu Turske, u kojima su učestvovali Sergej Nariškin, direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR), i direktor CIA Bil Berns.

"Ovde se zapravo radilo o održavanju otvorenog kanala komunikacije sa Rusijom o pitanjima koja utiču na budućnost naše bezbednosti", rekao je Kirbi i dodao da je Bernsov sastanak sa Nariškinom bio "u vezi sa rutinskim kanalima komunikacije" koje Vašington ima sa Moskvom na raznim nivoima.

Kirbi je napomenuo da su proteklih nedelja američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i nagečnik Generalštaba Mark Mili razgovarali sa svojim ruskim kolegama. Čineći to, SAD "vode računa da... ne bude nekih pogrešnih proračuna", rekao je on.

Istovremeno, Kirbi nije rekao da li su strane razgovarale o američkim državljanima koji se trenutno nalaze u ruskom pritvoru, napominjući da on nije bio prisutan na sastanku. "Glavna svrha je bila da se razgovara o pitanjima strateške stabilnosti“, rekao je on.

Prethodno je Bela kuća saopštila da pregovori u Ankari nemaju nikakve veze sa sukobom u Ukrajini i da se vrte oko nuklearnog oružja i američkih državljana zatvorenih u Rusiji. U međuvremenu, Moskva je potvrdila da je do razgovora zaista došlo, ali je odbila da pruži više detalja.

Ranije ovog meseca, "Volstrit džornal" je izvestio da je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan tajno pregovarao sa najvišim ruskim zvaničnicima kako bi smanjio šanse za širi sukob oko Ukrajine. U to vreme, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nema ništa da kaže o izveštaju, dodajući da "anglosaksonske novine objavljuju mnogo lažnih priča".

image