Svet

Bela kuća: Sastanak Bajdena i Sija u sredu

Bajden i Si će razgovarati po prvi put od novembra 2022. godine
Bela kuća: Sastanak Bajdena i Sija u sredu© Tanjug/AP/Alex Brandon

Predsednik SAD Džozef Bajden sastaće se sa kineskim kolegom Si Đinpingom u sredu, prvi put za godinu dana u nastojanju da se smanje tenzije između dve svetske supersile, navode američki zvaničnici.

Interakcija koja se pažljivo prati, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u oblasti zaliva San Francisko, mogla bi da traje satima i uključivala bi timove zvaničnika iz Pekinga i Vašingtona, piše Rojters.

Očekuje se da će razgovor dvojice lidera obuhvatiti globalna pitanja od rata Izraela i Hamasa preko SVO, do veze Severne Koreje sa Rusijom, Tajvana, Indo-Pacifika, ljudskih prava, fentanila, veštačke inteligencije, kao i "fer" trgovinskih i ekonomskih odnosa, rekli su visoki zvaničnici Bajdenove administracije.

"Ništa neće biti izostavljeno, sve je na stolu", rekao je jedan američki zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan.

"Imamo jasne stavove o ovim pitanjima. Znamo da su propali napori da se Kina reformiše tokom nekoliko decenija. Ali očekujemo da će Kina biti glavni igrač na svetskoj sceni do kraja naših života", dodao je taj zvaničnik.

Bajden i Si će razgovarati po prvi put od novembra 2022. u trenutku kada se dve zemlje ideološki razlikuju po mnogim pitanjima.

Tim američkog predsednika osmislio je diplomatsku inicijativu da popravi zategnute odnose nakon što je Bajden naredio obaranje navodnog kineskog špijunskog balona koji je prošao vazdušnim prostorom SAD u februaru.

Bela kuća je u petak u saopštenju potvrdila dan sastanka. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da će Si posetiti Sjedinjene Države od 14. do 17. novembra, prisustvovati samitu APEC-a i sastati se sa Bajdenom.

image