Svet

Baltičke zemlje i Ukrajina traže aktivaciju Člana 5 NATO posle eksplozija u Poljskoj

NATO poručio da će njihova reakcija zavisiti od toga čija je raketa završila preko granice. Varšava povećala vojnu gotovost pojedinih jedinica
Baltičke zemlje i Ukrajina traže aktivaciju Člana 5 NATO posle eksplozija u Poljskojwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Zvaničnici baltičkih država okrivili su Rusiju za eksplozije u Poljskoj i pozvali Varšavu da se pozove na Član 5 Povelje NATO-a, u kojem se navodi da je napad na jednu zemlju članicu napad na sve.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju za "terorizam" i rekao da NATO treba da "deluje" protiv ovog "napada na kolektivnu bezbednost".

Reakcija NATO-a na incident sa raketama koje su navodno prešle u Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom zavisiće od toga ko ih je ispalio, rekao je za TASS diplomatski izvor u misiji jedne evropske zemlje u Briselu.

"Reakcija NATO-a na incident zavisiće od izjava Poljske o tome kome su te rakete pripadale, da li su u pitanju ruski projektili ili ukrajinska PVO", rekao je izvor.

Isti izvor je rekao i da Brisel očekuje da će Poljska zatražiti bezbednosne konsultacije sa NATO, nakon izveštaja da su dve rakete prešle u Poljsku blizu ukrajinske granice.

"U situaciji kada municija iz susedne zone sukoba slučajno pogodi teritoriju zemlje NATO-a, saveznik se obraća NATO-u sa zahtevom da sazove hitan sastanak Severnoatlantskog saveta u skladu sa članom 4 Vašingtonskog sporazuma, koji predviđa konsultacije. u slučaju pretnje bezbednosti neke države alijanse. Slična situacija se dogodila 2012. godine, kada je Turska zatražila hitne konsultacije NATO-a nakon što je njena teritorija bila pod granatiranjem sa sirijske teritorije i povređeno 13 civila", rekao je izvor za TASS.

Rusija je odbacila optužbe da su njeni projektili završili u blizini poljske granice sa Ukrajinom. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su izveštaji o navodnom padu "ruskih" raketa "namerna provokacija u cilju eskalacije" sukoba.

Fragmenti raketa, čije fotografije su poljski mediji objavili, "nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem", navodi ministarstvo i dodaje da Rusija nije vršila nikakve udare na područje duž granice Ukrajine sa Poljskom.

Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, u pitanju su fragmenti projektila sovjetskog sistema S-300 koji koristi ukrajinska vojska.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu zbog izveštaja da su u eksploziji u blizini granice sa Ukrajinom stradale dve osobe, dok je portparol poljske vlade Pjotr Miler pozvao medije i javnost da "ne objavljuju nepotvrđene informacije".

Sa druge strane Asošijejted pres je preneo, pozivajući se na neimenovanog, višeg američkog obaveštajnog zvaničnika, da su ruski projektili prešli u Poljsku i ubili dve osobe. Miler nije komentarisao ovaj ni druge slične izveštaje, samo je incident nazvao "kriznom situacijom".

Vlada Poljske saopštila je da je povećana borbena sposobnost nekih vojnih jedinica, kao i da je predsednik Andžej Duda razgovarao sa generalnim sekretarom NATO o aktiviranju Člana 4 Povelje NATO.

Generalni sekretr NATO Jens Stoltenberg istakao je da je "važno da se utvrde sve činjenice" incidenta na poljsko-ukrajinskoj granici.

"Danas je došlo do eksplozije, koja je dovela do smrti dvojice državljana Poljske. Službe istražuju šta se dogodilo", rekao je portpol vlade.

"U vezi sa nastalom situacijom uvedene su procedure koje su predviđene u takvoj situaciji, upravo je odlučeno da se poveća borbena gotovost pojedinih vojnih jedinica na teritoriji Poljske i poveća borbena gotovost nekih jedinica drugih struktura vlasti na teritoriji naše zemlje“, rekao je Miler.

Pentagon je, pak, saopštio da ne može da potvrdi izveštaje da su ruski projektili prešli u Poljsku blizu granice sa Ukrajinom.

"Svesni smo izveštaja u kojima se navodi da su dve ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske blizu granice sa Ukrajinom. Mogu vam reći da trenutno nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile te izveštaje i da to dalje ispitujemo", rekao je portparol Pentagona, general Patrik Rajder.

Pentagon je poručio i da je izuzetno važno da li je pad raketa bila slučajna ili namerna akcija.

Iz Stejt departmenta su poručili da je za SAD važno da utvrde sve okolnosti incidenta, dok je iz Bele kuće navedeno da su upoznati sa izveštajima o eksplozijama u Poljskoj i da rade sa Vašravom na prikupljanju više informacija.

image