Svet

Smenjena britanska ministarka unutrašnjih poslova zbog Palestine, povratak Kamerona

Bivši premijer Dejvid Kameron imenovan za šefa diplomatije Velike Britanije
Smenjena britanska ministarka unutrašnjih poslova zbog Palestine, povratak Kamerona© Tanjug/Justin Tallis/Pool via AP

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Brejverman smenjena je sa te funkcije, a nakon što je izjavila da se propalestinski marševi koji su "zagadili" ulice mržnjom, ne mogu nastaviti.

Kao zvaničan razlog smene navodi se rekonstrukcija vlade.

Brejverman će zameniti ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, potvrdio je Dauning stit, prenosi "Telegraf".

Britanski list dodaje da će novi ministar spoljnih poslova biti bivši premijer Dejvid Kameron.

Kameron je prvi bivši premijer koji služi u vladi svog naslednika, još od sedamdesetih godina prošlog veka. To se prošli put dogodilo kada je konzervativac Aleks Daglas-Houm imenovan za ministra spoljnih poslova u vladi Edvarda Hita, piše "Politiko".

Brejverman je u nedelju navela da su londonske ulice korišćene za "valorizaciju terorizma" i da su "dalje akcije" neophodne kako bi se osiguralo da se građani ne osećaju ugroženo i zastrašeno.

Brejverman je, takođe, napisala članak u kojem je kritikovala ponašanje metropolitenske policije u propalestinskom maršu za Dan primirja. Ona je ocenila da je policija bila "previše nežna'' prema "propalestinskoj rulji'', nazvavši demonstrate "maršerima mržnje", preneo je "Gardijan".

Kritičari su rekli da je njen stav pomogao da se podstaknu tenzije i ohrabre desničarski demonstranti da izađu na ulice Londona, stavljajući premijera Rišija Sunaka pod pritisak da preduzme akciju, navodi Rojters.

Londonska policija ranije je saopštila da je uhapsila ukupno 126 osoba tokom propalestinskih protesta u britanskoj prestonici.

Navedeno je da je nasilje ekstremnih desničara "duboko zabrinjavajuće", preneo je "Gardijan".

Iz policije su istakli da je na protestu učestvovalo oko 300.000 ljudi, kao i da se pojavilo nekoliko stotina kontrademonstranata. Organizatori skupa, sa druge strane, tvrde da je na ulicama Londona bilo više od 800.000 demonstranata.

Već davala ostavku

Suela Brejverman bila je na poziciji ministarke unutrašnjih poslova i u vladi bivše premijerke Liz Tras, ali se povukla nakon samo šest nedelja na funkciji - zato što je prekršila vladina pravila o bezbednosti time što je zvanični dokument poslala sa ličnog mejla.

U pismenom obrazloženju ostavke, ona je navela da se vlada mora oslanjati na ljude koji "prihvataju odgovornost za sopstvene greške".

Prema njenim rečima, "kad se pravimo da nismo pravili greške i kad se nadamo da će se stvari same od sebe rešiti nekom magijom - to nije ozbiljna politika."

U svom pismu Suela Brejverman je izrazila "zabrinutost u pogledu pravca" u kojem ide britanska vlada sa premijerkom Tras na čelu.

image