Svet

Ukrajinska vojska mobiliše i sveštenike u sedmoj deceniji života

U poruci koju je dobio piše da treba hitno da se javi, a namesnik dodaje i da sveštenicima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve neprestano stižu razne pretnje
Ukrajinska vojska mobiliše i sveštenike u sedmoj deceniji životawww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko

Šezdesetosmogodišnji nastojnik hrama kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u gradu Užgorodu, Dimitrij Sidor, otkrio je za vreme propovedi koja je kasnije i objavljena na Jutubu, da mu je od ukrajinskih vlasti stigao poziv da se javi u vojni odsek.

Kako je rekao, u poruci koju je dobio piše da treba hitno da se javi, na šta je dodao da sveštenicima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve neprestano stižu pretnje. 

"Prekjuče sam dobio poziv za vojsku. Imam punih 68 godina. Vojni odsek ne zna koliko imam godina? Ja sam pozvao advokate. Jedan od njih kaže da je to provokacija, jer je bilo mnogo takvih slučajeva da čoveka pozovu u vojni odsek, pa mu onda nanesu veliku štetu. I poriču da su ikoga zvali", rekao je Sidor. 

Ukrajinski Telegram kanal "Politika Strani" piše da je namesnik rekao da se nalazi u kućnom pritvoru.

Užgorod je grad na krajnjem zapadu Ukrajinu, veoma blizu granice sa Slovačkom. 

U istom tom gradu juče su pripadnici lokalnog vojnog odseka na silu odvezli vozača autobusa u svoju centralu i kasnije mu uručili poziv za odlazak na front. Vozač autobusa je tokom noći izvučen iz hotela, a zatim poslat u grad Černigov. Oduzet mu je i telefon, tako da najbližima nije mogao da javi ništa o sebi. Vozač je, inače, u grad Užgorod dovezao decu iz mesta Vinici na takmičenje u tekvondou. 

Ukrajinski mediji javljaju da je moguće da je pojačano izdavanje poziva za odlazak na front povezano sa tim što je u oktobru glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni postavio novog šefa vojnog odseka u gradu Ternopolju. U pitanju je izvesni Andrej Savčuk.  

Ipak, slučajeva prisilnog uručivanja poziva za odlazak na front bilo je i pre. To je neretko bio povod nezadovoljstva građana, koje bi ukrajinske snage "lovile" po ulici, a nekada i na silu ubacivale i mini autobuse, i zatim ih odvozile u centre za obuku. 

image