Svet

"Handelsblat": Rusija nije izolovana na G20

Glasanje ukazuje da u G20 postoje zemlje koje ne osuđuju "rusku aresiju na Ukrajinu", navodi nemački list
"Handelsblat": Rusija nije izolovana na G20www.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Kancelar Nemačke Olaf Šolc je na samitu G20 ostavio otvorenim pitanje koliko je članica grupe država osudilo "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine." Političar iz redova socijaldemokrata priznao je u utorak novinarima u Indoneziji da "ovde, naravno, ima i drugih stavova, ali oni nisu uračunati".

Polovina članica G20 nije uvela sankcije Rusiji. Sve ovo ukazuje da u G20 postoje zemlje koje "ne osuđuju rusku aresiju na Ukrajinu", zaključuje nemački list "Handelsblat".

Nacrt završne deklaracije, koji su u utorak ujutro usaglasili pregovarači 19 zemalja G20 i EU, glasi: "Većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju." Šta tačno znači "većina", primećuje "Handelsblat", ostaje otvoreno.

Završna deklaracija G20 zadržala je prvobitni nacrt teksta koji koji se odnosi na "rat u Ukrajini", a ne i na "rat Rusije u Ukrajini." 

U zajedničkoj izjavi G20 pominje se rezolucija UN s početka marta kojom se osuđuje rat u Ukrajini. Četrdeset članica UN prilikom glasanja bilo je protiv ili uzdržano i nije izričito osudilo rat. Osim Rusije, tu su bile još tri članice G20: Kina, Indija i Južna Afrika.

Šolc se osvrnuo i na glasanje u G20, rekavši da postoji "određena dvosmislenost" među zemljama koje su bile uzdržane. Uprkos njihovom glasanju, ustvrdio je, mnogi su "duboko u sebi uvereni da je reč o nepravednom ratu."

image