Svet

"Njuzvik": Pobeda Kijeva moguća samo uz potpuno učešće SAD

Nivo američke intervencije, koji je potreban za pobedu Ukrajine zahteva posvećenost i liderstvo Vašingtona kakvo nije viđeno od Hladnog rata
"Njuzvik": Pobeda Kijeva moguća samo uz potpuno učešće SAD© Chung Sung-Jun/Getty Images

Pobeda Ukrajine u sukobu sa Rusijom moguća samo ako SAD odluče da se u potpunosti umešaju u sukob, piše "Njuzvik", pozivajući se na izvor u američkom Kongresu.

"Sukob u Ukrajini ne ide baš najbolje. Ako Vašington želi da režim Zelenskog pobedi, ne samo da treba da se pridržava sadašnjeg kursa, već i da nekoliko puta poveća svoje učešće. Ali Amerika neće pristati na to", navodi publikacija.

Kako se ističe, Kijev treba da bude zabrinut da li će se Vašington pridržavati sadašnjeg kursa prema Ukrajini ukoliko na vlast dođe Republikanska partija, kao i da će predsednička kampanja Donalda Trampa samo produbiti raskol u američkom Kongresu oko Ukrajine.

"Nivo američke intervencije, koji je potreban za pobedu Kijeva zahteva posvećenost i liderstvo Vašingtona kakvo nije viđeno od Hladnog rata", ističe izvor.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je ranije da je "administracija Sjedinjenih Država potrošila oko 96 odsto sredstava izdvojenih za podršku Ukrajini od početka Specijalne vojne operacije".

Naime, američka administracija je u oktobru uputila zahtev Kapitol Hilu za dodatna budžetska izdvajanja u američkoj fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra 2024, prvenstveno za pružanje pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i za suprotstavljanje Kini i Rusiji u Aziji.

image