Svet

Epilog izbornog haosa u Nemačkoj: Poništeni izbori u Berlinu

Izborni proces bio ugrožen i pre samog glasanja
Epilog izbornog haosa u Nemačkoj: Poništeni izbori u Berlinuwww.globallookpress.com © Emmanuele Contini via www.imago-/www.imago-images.de

Državni ustavni sud Berlina proglasio je izbore za Predstavnički dom i skupštine okruga nevažećim zbog velikih propusta u organizaciji. Izbori održani 26. septembra 2021. godine moraju biti ponovljeni u celini.

Sudija Ludgera Selting priznala je da je pred sudom bila teška odluka, ali da je to jedini način da se ispune uslovi za demokratske izbore, prenosi "Špigel".

Sud je naglasio da propusti nisu nastali zbog grešaka radnika i da su oni pokušali da reše sve probleme koji su nastali prilikom glasanja. Međutim, nedostaci u pripremi za izbore bili su veoma ozbiljni i izazvali su greške.

Selting je ocenila da su pripreme bile neadekvatne i da je zbog toga izborni proces bio ugrožen i pre samog glasanja.

Odluka o ponavljanju izbora bila očekivana

Ustavni sud je na ročištu krajem septembra ove godine razmatrao potpuno ponavljanje izbora za Predstavnički dom zbog ozbiljnih grešaka koje bi mogle da utiču na sastav parlamenta.

Neki od problema koji su zabeleženi su pogrešni ili nedostajući glasački listići, ali i premalo glasačkih kutija. Zabeleženi su veliki redovi, a neki građani glasali su i nakon zvaničnog zatvaranja biračkih mesta, navodi nemački list.

Prema odluci suda, ponovljeni izbori moraju biti održani u roku od 90 dana, a državni službenik Stefan Brohler ističe da će građani najverovatnije ponovo glasati 12. februara iduće godine. Njegov prethodnik je, inače, podneo ostavku nakon predizbornog haosa u Berlinu prošle jeseni.

Neizvesno ponavljanje saveznih izbora

Još je nejasno da li će savezni izbori biti ponovljeni u jednom broju berlinskih izbornih okruga. Bundestag je prošle nedelje odlučio da delimično ponovi izbore u Berlinu. Prema toj odluci, građani u ukupno 431 berlinskoj izbornoj jedinici ponovo bi trebalo da daju prvi i drugi glas. Međutim, izvesno je da će ova skupštinska odluka biti osporena pred Saveznim ustavnim sudom.

image