Svet

Nemačka i Poljska u sukobu zbog obuke ukrajinskih vojnika

Olaf Šolc je prošlog meseca saopštio da Nemačka do proleća želi da obuči brigadu od 5.000 vojnika
Nemačka i Poljska u sukobu zbog obuke ukrajinskih vojnikawww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije doneli su odluku da zajednička misija obuke 15.000 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na tlu Evrope počne do kraja godine.

Međutim, pripreme za početak misije pokazale su koliko su zapravo krhki odnosi između Nemačke i Poljske, piše "Tagešpigel".

Sedište misije za obuku pod nazivom "EUMAM" nalaziće se u Poljskoj, a diplomate EU tvrde da je nekoliko zemalja članica izrazilo interesovanje da pošalje stručnjake koji bi učestvovali u obuci ukrajinskih vojnika. Sa druge strane, Nemačka savezna vlada tvrdi da sedište u Poljskoj nije dobra ideja, posebno zbog granice koju zemlja ima sa ruskom eksklavom Kalinjingradom.

Drugim rečima, Berlin strahuje da bi misija mogla da postane meta ruskih remetilačkih manevara, ocenjuje nemački list.

Međutim, ovo nije prva prepirka između Nemačke i Poljske od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Neposredno nakon početka sukoba, poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao je "šalom" činjenicu da je Berlin isprva poslao "samo" 5.000 šlemova Kijevu.

Nakon ovih izjava Moravjeckog, kancelar Nemačke Olaf Šolc najavio je "prekretnicu". Savezna vlada Nemačke danas ističe da isporuka protivvazdušnog naoružanja, poput raketnog sistema Iris-T, daje značajan doprinos odbrani Ukrajine.

Ipak, isporuke zapadnih tenkova Ukrajini i dalje su tačka spora između Nemačke i Poljske. Varšava je Kijevu dala borbene tenkove i oklopne transportere sovjetskog dizajna i u početku se oslanjala na dobijanje zamene od Nemačke u "razmeni prstenova", odnosno kružnoj razmeni oružja sa Slovačkom, Češkom i Grčkom. Nedavno se, međutim, Moravjecki žalio na "neaktivnost" Berlina u vezi sa razmenom naoružanja u septembru.

S obzirom na ključnu ulogu koju je Varšava odigrala kada je u pitanju isporuka oružja unutar NATO-a, Poljska je preuzela vođstvo u planiranoj obuci ukrajinskih vojnika. Želju da se priključi projektu Nemačka je izrazila u avgustu, nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj govorio o zajedničkoj evropskoj misiji.

Spor Berlina i Varšave doveo je do toga da je izgubljeno nekoliko vrednih nedelja i izazvao zastoj u planiranju obuke. Ministri spoljnih poslova zemalja EU postigli su kompromis i dogovorili se da formiraju dva sedišta za obuku, jedno u Nemačkoj i jedno u Poljskoj. Međutim, sedište u Poljskoj biće veće. Iz Brisela su saopštili da iz bezbednosnih razloga ne mogu da daju prezciznije podatke o lokaciji.

Olaf Šolc je prošlog meseca saopštio da Nemačka do proleća želi da obuči ukrajinsku brigadu od 5.000 vojnika. Međutim, iz Brisela kažu da je još uvek rano govoriti o tačnim ciframa.

IMAGO/Christian Spicker

Nemačka u Slovačkoj popravlja oružje oštećeno u Ukrajini

Nemačka će u Slovačkoj osnovati centar za servisiranje i popravku oružja koje zemlja šalje Kijevu, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

"Postigli smo dogovor i posao može odmah da počne, kako bi sva oprema koja je isporučena Kijevu mogla da se popravi nakon izlaska iz bitke", rekla je ona pred sastanak u Briselu.

Lambreht je potvrdila informacije o obuci 5.000 ukrajinskih vojnika u Nemačkoj do juna naredne godine.

image
VV inauguration
banner