Svet

Erdogan poručio Meloni: Očekujem podršku Italije u borbi za prekid vatre u Pojasu Gaze

Premijerka Italije pozvala je na hitnu deeskalaciju sukoba u Pojasu Gaze
Erdogan poručio Meloni: Očekujem podršku Italije u borbi za prekid vatre u Pojasu Gazewww.globallookpress.com © Ak Party/Keystone Press Agency

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je italijanskoj premijerki Đorđi Meloni da Ankara očekuje podršku Rima za prekid vatre u Gazi, saopšteno je iz turskog predsedništva.

Erdogan je u telefonskom razgovoru italijanskoj premijerki rekao i da će Turska nastojati da osigura da Izrael bude kažnjen pred međunarodnim sudovima, prenosi Rojters.

Ranije danas Erdogan je Izrael nazvao terorističkom državom i ocenio da je palestinski Hamas politička partija koju su izabrali Palestinci i "borci pokreta otpora", koji pokušavaju da zaštite svoju zemlju i narod, prenosi Tanjug.

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid naveo je da ta država "neće prihvatiti lekcije o moralu od predsednika Erdogana, čoveka u čijoj zemlji je užasno stanje ljudskih prava".

"Izrael se brani od brutalnih terorista iz Hamasa i Islamske države, od kojih je nekima dozvoljeno da deluju pod Erdoganovim krovom", kazao je Lapid.

Meloni pozvala na hitnu deeskalaciju sukoba

Premijerka Italije poručila je danas turskom predsedniku da njegova zemlja ima ključnu ulogu u sprečavanju širenja sukoba između Izraela i Hamasa na ostatak regiona.

"Premijerka je pozvala na hitnu deeskalaciju sukoba, koji ne sme da se proširi na ostatak regiona, i naglasila ključnu ulogu koju Turska ima u tom kontekstu", navodi se u saopštenju kabineta italijanske premijerke.

image