Svet

Erdogan izričit: Hamas nije teroristička organizacija, a Turska je ključna zemlja na Bliskom istoku

Turski predsednik govorio je i o denuklearizaciji Izraela, kao i neefikasnosti UN, kojima je potrebna hitna reforma
Erdogan izričit: Hamas nije teroristička organizacija, a Turska je ključna zemlja na Bliskom istoku© Chris McGrath/Getty Images

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je zapadne zemlje da pokušavaju da navedu Ankaru da preispita svoj stav prema radikalnom palestinskom pokretu Hamas, istakavši još jednom, da Turska Hamas ne smatra terorističkom organizacijom.

"Na Zapadu žele da kažemo: 'Hamas je teroristička organizacija.' Ne, prijatelju, to nije teroristička organizacija. EU se odnosi prema Hamasu na isti način kao Izrael, ali mi tako ne mislimo. Ja na Hamas gledam kao na političku partiju koja je pobedila na izborima u Palestini. To su ljudi koji brane svoju zemlju, bore se za svoju domovinu. Naši pogledi se totalno razilaze sa Evropom", kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Rijada.

Turski lider je dodao da neće telefonirati predsedniku SAD Džozefu Bajdenu o situaciji u Gazi, napomenuvši da je Turska ključna zemlja na Bliskom istoku.

"Nismo jedini koji tvrde da je Turska ključna država na Bliskom istoku, istočnom Mediteranu i u našem regionu. Nemoguće je doći do inicijative ili plana bez prolaska kroz Tursku. Naš stav, vrednosti i principi su jasni. Nastojimo da zaštitimo ljudski život, osiguramo mir, okončamo ratove i obrišemo suze nevinih", naglasio je.

Konferencija o denuklearizaciji Izraela

Turski predsednik je ukazao da je predložio zemljama regiona da održe konferenciju o denuklearizaciji i izraelskom nuklearnom oružju.

"Prvi put predlažemo održavanje regionalne konferencije o denuklearizaciji u vezi sa podacima o izraelskom nuklearnom oružju. Postoje taktičke i strateške komponente problema. Ove dve komponente su međusobno dobro povezane. Pitanje denuklearizacije je veoma važno, ono razotkriva i Izrael i one koji stoje iza njega", ocenio je.

Prema njegovim rečima, Ankara ima rešenje za sve krizne regione i razgovara sa onima koji žele da slušaju i koji mogu da razumeju.

"Naša vrata su otvorena za svakoga ko je u stanju da razume vrednost našeg položaja. Turska nudi najrealnije predloge za rešavanje problema i ona je ključna zemlja za rešavanje kriza i problema u regionu", naveo je turski lider.

UN postale neefikasna organizacija

Erdogan je ocenio da su UN postale neefikasna organizacija, da se sistem stalnog članstva i veta moraju promeniti, kao i da Savet bezbednosti ne može da postigne nikakve rezultate.

"Uvek sam govorio i govoriću da je svetski sistem nepravedan. U novom svetskom poretku ne može da postoji struktura koja se ne obnavlja. UN su danas postale nefunkcionalne. Drugim rečima, čak ni Savet bezbednosti UN sada ne može da postigne nikakve rezultate", naveo je.

Prema njegovim rečima, SB UN se mora reformisati, a njena nepravedna struktura mora biti promenjena.

"Mora da postane funkcionalnija, pa čak i da dobije kapacitete odvraćanja, uključujući i silu sankcija. To je neophodno da bi se na kraju sprečio raspad i nestanak UN", istakao je.

Turski predsednik je dodao da budućnost sveta i život nacija ne mogu "da budu u milosti pet zemalja sa pravom veta".

image