Svet

Erdogan: Islamski svet je zauzeo jedinstveni stav, odluke ćemo sprovesti u delo

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorio je na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige koji se održava u Međunarodnom konferencijskom centru kralja Abdulaziza
Erdogan: Islamski svet je zauzeo jedinstveni stav, odluke ćemo sprovesti u delo© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Odluke koju danas donesu lideri okupljeni na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, biće sprovedene u delo, jer je islamski svet ovog puta zauzeo jedinstven solidaran stav, poručuje predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Navodeći da ne postoje reči kojima može da opiše šta se dešava u Gazi i Ramali od 7. oktobra Erdogan je rekao da je svet suočen sa neviđenim varvarstvom "gde se bombarduju bolnice, bogomolje, škole, izbeglički kampovi i ambulantna kola, a civili koji migriraju u takozvana 'bezbedna' područja masakriraju". 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 73 odsto od skoro 12.000 Palestinaca ubijenih u Gazi i Ramali su žene i deca.

"Izraelska administracija se sveti bebama u Gazi, nedužnoj palestinskoj deci i ženama za incident od 7. oktobra, što mnogi od nas ne smatraju ispravnim", ističe turski predsednik, dodajući da nema ničeg odbranjivog ili opravdanog u "ovom stanju ludila". 

"Sramota je da zapadne zemlje, koje uvek govore o ljudskim pravima i slobodama, ćute pred masakrima koji su u toku u Palestini", naglašava Erdogan.

Ukazuje da dok su šefovi država i vlada marširali Parizom tokom napada na Šarli Ebdo, isti nisu prstom mrdnuli za Gazu, gde je ubijeno više od 12.000 ljudi. 

"Ovo nije samo bespomoćnost, već takođe kukavičluk i nedostatak savesti. Oni koji ćute pred ugnjetavanjem su isto toliko saučesnici krvoprolića kao i ugnjetači", ukazao je, ističući:

"Amerika i zapadne zemlje su žrtvovale vrednosti koje navodno brane ambicijama izraelske administracije. Rezolucija koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija sa 121 glasom 'za' pokazala je koliko su Izrael i njegove pristalice usamljeni."

Dodaje da lideri islamskih zemalja očekuju da vlade koje podržavaju Izrael poslušaju ovaj vapaj.

"Ovog puta, za razliku od drugih kriza, islamski svet je preuzeo više jedinstven i jedinstven stav. U sukobima poput ovog posebno bih čestitao drugim zemljama koje ulažu napore da zaustave situaciju i dostave humanitarnu pomoć regionu", naglašava Erdogan.

On kaže da se izraelska administracija ponaša kao razmaženo dete Zapada, ali i da je dužna da nadoknadi štetu koju je prouzrokovala.

"Dok se to ne desi , kao islamski svet, ne možemo, naravno, ostaviti našu palestinsku braću napuštenu i bespomoćnu", navodi Erodgan.

image