Svet

Netanijahu odgovorio Makronu: Hamas krivac za sudbinu stanovništva Gaze

Izraelski premijer reagovao je na apel francuskog predsednika koji je pozvao Izrael da "prestane da ubija decu, žene i starce", napomenuvši da udari na Pojas Gaze nemaju nikakvog osnova ni legitimiteta
Netanijahu odgovorio Makronu: Hamas krivac za sudbinu stanovništva Gazewww.globallookpress.com © Panoramic/ZUMAPRESS.com

Odgovornost za sudbinu civilnog stanovništva u Pojasu Gaze snosi isključivo palestinska radikalna organizacija Hamas, a ne Izrael, svetski lideri treba da osude njih, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da Izrael mora da "prestane da ubija decu, žene i starce".

"Izrael čini sve što je moguće da izbegne povredu civila i poziva ih da napuste područja borbenih dejstava, dok Hamas čini sve što je moguće da ih spreči da se presele u bezbedna područja i koristi ih kao živi štit. Pozivam svetske lidere da osude Hamas, a ne Izrael, jer će u suprotnom zločini koje je Hamas počinio danas u Gazi, sutra biti počinjeni u Parizu, Njujorku i širom sveta", naveli su iz Netanijahuovog kabineta na društvenoj mreži Iks.

Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da "izraelski udari na Pojas Gaze nemaju nikakvog osnova ni legitimiteta, istakavši da su humanitarna pauza i prekid vatre jedini izlaz iz situacije".

"Pozivam Izrael da prestane da ubija decu, žene i starce u Pojasu Gaze. Ne postoji drugi izlaz iz trenutne humanitarne krizne situacije nego da se prvo proglasi humanitarna pauza, a zatim prekid vatre kako bi se zaštitili svi oni koji nemaju veze sa teroristima", naveo je Makron.

Francuski predsednik je istakao da se nada da će njegov poziv podržati i drugi zapadni lideri, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i britanskog premijera Rišija Sunaka.

image