Rusija

Aleksandar Dugin: Zapad je islamski svet pretvorio u svog neprijatelja

Izrael je jevrejska i sekularna država, zapadna, i nema ničeg zajedničkog sa hrišćanstvom. Stoga, ako se muslimanski svet sudari sa Zapadom, to neće biti kao civilizacija Hrista, već kao civilizacija Antihrista, Dedžala, smatra ruski filozof
Aleksandar Dugin: Zapad je islamski svet pretvorio u svog neprijateljawww.globallookpress.com © Pavel Kashaev

U Izraelu i Pojasu Gaze, dogodile su se dve katastrofe jedna za drugom: napad Hamasa na jevrejsku državu sa brojnim civilnim žrtvama i uzimanjem talaca, zatim izraelski uzvratni udari na Pojas Gaze, koji su bili višestruko veći po okrutnosti i broju civilnih žrtava, posebno žena i dece. Kopnena operacija izraelske vojske učinila je situaciju još katastrofalnijom, a broj ubijenih, uključujući decu, žene i starce, porastao je do nezamislivih razmera, piše ruski mislilac Aleksandar Dugin za "RIA Novosti".

"I jedno i drugo je grubo kršenje prirodnih prava ljudi, zločin protiv čovečnosti i ne može imati nikakvog opravdanja. Ali u isto vreme, principi "oko za oko" (lex talionis) koje je primenio Izrael doveli su do pravog genocida velikih razmera nad stanovništvom Pojasa Gaze, koje je već bilo prinuđeno da živi u monstruoznim uslovima tog koncentracionog logora", navodi Dugin.

Hamas je izvršio teroristički čin, kaže Dugin, a Izrael je odgovorio činom genocida u punom obimu, čime su se i jedni i drugi stavili van okvira zakona i prihvatljivih humanih metoda za rešavanje političkih protivrečnosti.

Muslimani ujedinjeni u borbi za svoje dostojanstvo

Događaji u Izraelu, napad Hamasa i izraelski genocid nad Palestincima otvorili su drugu liniju fronta. Sada je Zapad, bezuslovnom i jednostranom, pristrasnom (kao u Ukrajini) podrškom Izraelu, uprkos flagrantnoj prirodi zločina IDF nad civilnim stanovništvom Pojasa Gaze, ušao u fazu konfrontacije sa celim islamskim svetom. Tako je do izražaja došao još jedan pol – islamski. 

Suočen sa onim što Izrael radi u Pojasu Gaze, i na ostatku palestinskih teritorija, i imajući u vidu nepravde iz prošlosti prema palestinskom stanovništvu, oteranim u geta i rezervate na svojoj zemlji, islamski svet ne može a da ne shvati neophodnost da se ujedini.

Palestinski sukob danas ujedinjuje sunite, šiite, Turke, Irance i suprotstavljene strane unutrašnjih sukoba u Jemenu, Siriji, Iraku ili Libiji. Taj sukob direktno pogađa muslimane u Pakistanu i Indoneziji, Maleziji i Bangladešu, a ne ostavlja ravnodušnim muslimane koji žive u SAD i Evropi, Rusiji ili Africi. I naravno, Palestinci u Gazi i Zapadnoj obali, uprkos svojim političkim razlikama, danas su ujedinjeni u borbi za svoje dostojanstvo.

Izrael je, kao i Ukrajina, samo zastupnik zapadne hegemonije, arogantan i okrutan, ne preza od bilo kakvih zločina, rasističkih govora i postupaka, koji su samo instrumenti velike geopolitike – geopolitike unipolarnog sveta. 

Dugin je podsetio na nedavnu izjavu ruskog predsednika, kada je govorio o paucima koji pletu svetsku mrežu neprijateljstva i razdora, rekavši da je Putin posebno mislio na globaliste i njihovu kolonijalističku taktiku "zavadi pa vladaj". 

Zapad ušao u rat sa islamom

Sukob u Pojasu Gaze (šire u Palestini u celini) je direktan izazov za čitav islamski svet, islamsku civilizaciju. Ne bilo kom određenom narodu, pa čak ni samo Arapima kao kolektivu. 

Zapad je, naime, ušao u rat sa islamom kao takvim. Gotovo svi lideri to savršeno razumeju: od Salmana Abdul-Aziza Al Sauda, do Erdogana, od ajatolaha Hamneija, do vođstva Pakistana, od Tunisa do Bahreina, od selafija i vehabija do šiita i sufija. 

Politički protivnici u samoj Palestini, u Siriji, Libiji, Libanu, šiiti i suniti sada moraju da brane svoje dostojanstvo, da dokažu da su muslimani nezavisna suverena civilizacija koja neće dozvoliti da se prema njoj tako postupa.

Erdogan je zapretio Zapadu džihadom i podsetio na krstaške ratove, međutim, to je veoma loše poređenje.

"Savremeni globalistički Zapad nema ničeg zajedničkog sa hrišćanskom civilizacijom. Pre mnogo vekova, Zapad je raskinuo veze sa hrišćanskom kulturom i stao na stranu materijalizma, ateizma i individualizma. On je antihrišćanska pojava, i ne nosi nikakav krst ni na sebi ni u sebi. Izrael je jevrejska i sekularna država, zapadna, i sigurno nema ničeg zajedničkog sa hrišćanstvom. Stoga, ako se muslimanski svet sudari sa Zapadom, to neće biti sudar sa civilizacijom Hrista, već sa civilizacijom Antihrista, Dedžala", zaključuje Dugin.

image