Svet

Berlin: Ponudićemo Varšavi svoje vazdušne patrole

Portparol nemačkog Ministarstva odbrane Kristijan Til poručio da će Poljskoj ponuditi nemačke "jurofajtere", kao hitan odgovor na trenutne događaje
Berlin: Ponudićemo Varšavi svoje vazdušne patrole© Michele Tantussi / Stringer

Portparol Ministarstva odbrane Kristijan Til izjavio je da će Berlin uskoro ponuditi Varšavi vazdušne patrole Bundesvera, prenose "RIA Novosti".

"Kao hitan odgovor na događaje u Poljskoj, ponudićemo Poljskoj povećanje vazdušnih patrola nemačkih "jurofajtera". To se može uraditi sutra, ako Poljska želi. Lovci neće morati da budu preraspoređeni, jer patrole mogu biti vođene iz nemačkih vazdušnih baza", naglasio je on.

Dodaje se da je Berlin već u kontaktu sa Varšavom, a da će ministarka odbrane Kristin Lambreht tokom dana sa svojim poljskim kolegom razgovarati o nemačkoj inicijativi.

Poljski mediji su sinoć saopštili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske, u Lublinskoj oblasti na granici sa Ukrajinom i da su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je "raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje", a poljski predsednik Andžej Duda je rekao da "Varšava nema tačne informacije čije su rakete pale na teritoriju republike".

image