Svet

U Gazi poginulo 5.000 dece; Za dva dana umrla 24 pacijenta u El Šifi

Stanovnici Gaze nemaju pristup telefonu i internetu, humanitarna situacija je sve gora
U Gazi poginulo 5.000 dece; Za dva dana umrla 24 pacijenta u El Šifi© Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa, File

Sukob Izraela i Hamasa ne smiruje se već 42 dana.

Humanitarna situacija u Gazi je sve gora – bolnice se zatvaraju zbog nepostojanja uslova za rad, a kanalizacija se izlila na ulice grada Rafa nakon što je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj poginulih Palestinaca dostigao brojku od 12.000, među kojima je 5.000 dece.

Zbog nedostatka električne energije, za dva dana u bolnici El Šifa umrlo je 24 pacijenata, izjavio je predstavnik Ministarstva zdravlja i dodao da izraelski vojnici pretražuju podrum i prizemlje bolnice.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da su odbrambene snage Izraela locirale "značajne stvari" u bolnici El Šifa i istakao da se kopnena operacija nastavlja na precizan, selektivan, ali veoma, odlučan način.

"Počela je sledeća faza kopnene operacije", istakao je Galant.

Pojas Gaze sinoć je ponovo zbog nedostatka goriva ostao bez svih telekomunikacionih usluga - u prekidu su i fiksna i mobilna mreža, kao i internet.

  • 17. nov 2023 • 21:27

    21:27

    Potpredsednik Kneseta: Spalite Gazu

    Član desničarske stranke Likud i potpredsednik Kneseta Nisim Vaturi pozvao je na spaljivanje Gaze.

    "Svo ovo opterećivanje sa tim ima li ili nema interneta u Gazi pokazuje da nismo naučili ništa. Previše smo humani. Spalite Gazu odmah!", napisao je Vaturi na društvenoj mreži Iks.

    On je kritikovao i odluku Izraela da se šalju dva kamiona goriva dnevno u Gazu.

    "Ne dopuštajte da gorivo uđe, ne puštajte vodu dok taoci ne budu vraćeni", dodao je potpredsednik Kneseta.

  • 21:21

    IDF: Našli smo još podzemne infrastrukture u bolnici Šifa

    Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da je vojska tokom dana pronašla još podzemne infrastrukture u bolnici El Šifa i dodao da i dalje pretražuju bolnički kompleks u potrazi za taocima.

    "Nastavljamo da produbljujemo naše aktivnosti u bolnici Šifa, naše trupe obavljaju operacije na tom prostoru, istražujući tunele nađene u bolnici", dodao je Hagari, a prenosi "Tajms of Izrael".

  • 21:12

    Borelj s palestinskim ministrom spoljnih poslova o situaciji u Pojasu Gaze

    Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je solidarnost zbog žrtava u Pojasu Gaze.

    On je to nazvao "strašnom humanitarnom situacijom" na sastanku sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom al Malikijem. Borelj je dodao da će EU nastaviti da pruža humanitarnu pomoć.

    Jedna od najvažnijih tema sastanka, prema Boreljevim rečima, bila je "važnost rada na brzom oslobađanju talaca", prenela je Al Džazira.

  • 21:09

    MKS primio zahtev pet zemalja za istragu o ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj obali

    Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izjavio je da je primio zajednički zahtev pet zemalja da taj sud hitno otpočne istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama.

    Kan je rekao da su zahtev uputile Južna Afrika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti, preneo je Rojters.

    Kan je izjavio prošlog meseca da njegova kancelarija ima nadležnost i
    za napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, kao i za sve zločine koje je počinio Izrael kao odgovor na taj napad, uključujući bombardovanja Pojasa Gaze.

    Zbog toga što je istraga već u toku, današnji zahtev pet zemalja imaće ograničen praktični uticaj.

    Tužilaštvo je saopštilo da je do sada prikupilo značajan obim informacija i dokaza o zločinima na palestinskim teritorijama, uključujući one koje su počinili Palestinci.

    Izrael nije član MKS i ne priznaje njegovu nadležnost, dok su palestinske teritorije uvrštene među članice od 2015. godine.

  • 21:03

    Erdogan: Hamas je oslobodilačka organizacija; Šolc: Izrael ima pravo da postoji

    Na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu turski predsednik Redžep Tajip Erdogan opisao je Hamas kao "oslobodilačku organizaciju" i optužio Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

    Nemački kancelar Olaf Šolc, s druge strane, rekao je da nije tajna da Turska i Nemačka imaju različite poglede na sukob u Gazi i dodao da je za Nemačku pravo Izraela na postojanje nepobitno.

    Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

  • 19:51

    Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 12.000

    U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo je najmanje 12.000 Palestinaca, saopštio je  Hamas.

    Među ubijenima je i 5.000 dece, preneo je "Gardijan".

    Pored toga, 3.750 osoba se vodi kao nestalo, uključujući 1.800 maloletnih lica, za koja se veruje da se i dalje nalaze pod ruševinama.

  • 19:42

    U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla u El Šifi zbog nedostatka goriva

    U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla su u bolnici El Šifa u Gazi zbog nestanka električne energije izazvane nedostatkom goriva, saopštilo je  Ministarstvo zdravlja Gaze.

    "Ključna medicinska oprema je prestala da funkcioniše zbog nestanka struje", rekao je portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kudra.

    On je za "Al džaziru" izjavio da su izraelske snage pretvorile kompleks Šife u "vojnu bazu za svoje operacije", kao i da se vojna vozila nisu ni najmanje pomakla iz okoline bolničkog kompleksa dok veliki broj izraelskih vojnika pretražuje podrum i prizemlje, kao i posebno hirurško odeljenje.

    Al Kudra je dodao da je "stvarnost ovde okrutna i bolna" ističući da su ljudi uskraćeni za osnovne životne potrepštine uključujući vodu i hranu, preneo je "Gardijan".

  • 17:39

    Porodice i prijatelji otetih stigli u Jerusalim

    Porodice i prijatelji otetih u napadu Hamasa 7. oktobra koji su početkom nedelje krenuli peške iz Tel Aviva stigli su u Jerusalim.

    Oni su ispred Kneseta održali verski obred i ponovo pozvali izraelsku vladu da preduzme sve kako bi oslobodila njihove najmilije. 

    Procenjuje se da je Hamas 7. oktobra uzeo kao taoce 240 ljudi.

  • 16:43

    Izraelska vojska pronašla telo još jednog taoca

    Izraelska vojska saopštila je da je pronašla telo još jednog taoca u bolnici El Šifa, a kako prenosi agencija AP u pitanju je poručnik Noa Marcijano.

    Vojska je dan ranije u bolnici pronašla telo otetog Jehudita Vajsa.

    Izraelci optužuju Hamas da koristi Palestince kao živi štit, dok Palestinci i grupe za ljudska prava ocenjuju da Izrael bezobzirno ugrožava civile pokušavajući da uništi Hamas.   

  • 16:02

    Hirurzi napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi

    Hirurzi su napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi koja je bila u funkciji Al Ahli, nakon što je nestalo zaliha anestezije, prenosi Rojters.

    Britansko-palestinski hirurg Hasan Abu Sita rekao je svom timu da je došlo vreme da napuste poslednju funkcionalnu bolnicu u gradu Gazi.

    "Bila je noćna mora - ostaviti 500 ranjenih znajući da nije preostalo ništa više onoga sa čim bi mogao da im pomogneš, jednostavno je jedna od najtežih stvari koje sam morao da uradim", rekao je Abu Sita za Rojters, dan nakon što je napustio bolnicu i došao u kamp za izbeglice Nuseirat.

    "Nismo više u mogućnosti da izvodimo operacije u bolnici Ahli. Bolnica je od sada stanica prve pomoći. Stotine ranjenih sada je u bolnici bez pristupa operaciji. Oni će umreti od svojih rana", napisao je Sita na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

    Sita je ispričao da su on i njegov tim bili zauzeti poslednjih nedelja zbrinjavajući pacijente posle izraelskog vazdušnog napada na obližnju džamiju, i nakon što su izraelske snage opkolile, a potom i ušle u najveću bolnicu u Gazi, Al Šifu, dodajući da je bolnica Al Ahli primila obaveštenje da su je izraelski tenkovi opkolili.

    Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je do 16. novembra samo devet od 35 bolnica enklave funkcionisalo makar delimično

image