Svet

Si-En-En: Izraelci možda premeštali oružje u bolnici El Šifa pre dolaska novinara (VIDEO)

Na video snimku koji je zabeležio "Foks njuz" vide se dva "kalašnjikova" dok se na snimku IDF-a, a koji je, izgleda, zabeležen ranije, vidi samo jedan, ukazuje američka mreža
Si-En-En: Izraelci možda premeštali oružje u bolnici El Šifa pre dolaska novinara (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Snimak Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) od 15. novembra na kojem se prikazuje navodno oružje Hamasa u kompleksu bolnice El Šifa u Gazi prikazuje manje komada naoružanja nego što se vidi u video-materijalu koje su napravile međunarodne medijske ekipe, uvideo je Si-En-En.

To "ukazuje da je oružje možda premešteno ili postavljeno tamo pre nego što su novinarske ekipe stigle", pretpostavlja američka medijska kompanija.

Podsetimo, Izrael je u više navrata optuživao Hamas da koristi El Šifu i druge bolnice u Gazi za vojne svrhe. Trupe IDF ušle su u bolnički kompleks u sredu nakon višednevne opsade, a zatim je saopšteno da su u bolnici otkrile oružje i "terorističku infrastrukturu".

Si-En-En je uporedio snimke koje je IDF objavio na mreži sa snimcima koje je zabeležio "Foks Njuz", kome je odobren pristup lokalitetu nekoliko sati nakon toga, i primetio da se na snimku IDF iza aparata na magnetnu rezonancu nalazi jedan "kalašnjikov", dok su na snimku "Foks njuza" dva.

Na snimku IDF-a, ručni sat potpukovnika Džonatana Konrikusa koji vodi turu po prostorijama bolnice El Šifa pokazuje da je vreme 13:18, navodi Si-En-En i dodaje da izveštač "Foks Njuza" Trej Jingst kaže da je njegova reportaža snimljena "u sred noći", odnosno da je zabeležena kasnije.

Si-En-En navodi da je IDF u narednim satima na internetu podelio fotografiju oružja koje je navodno pronađeno u bolnici El-Šifa. Ime "Vatsap" datoteke za fotografiju ukazuje da je ona snimljena u 17:35 časova, odnosno tačno između vremena snimanja zapisa IDF-a i reportaže "Foks njuza", primetila je američka mreža.

Moguće je da je oružje uklonjeno sa lica mesta i na njega vraćeno pre nego što su novinarske ekipe stigle. Međutim, ovo ne objašnjava zašto na snimcima međunarodnih medija ima više oružja nego na snimku IDF-a, napominje Si-En-En. 

Dodaje se i da je Bi-Bi-Siju odobren pristup bolnici sledećeg dana, 16. novembra, a dve puške AK-47 su još uvek mogle da se vide u prostoriji za magnetnu rezonancu.

Zašto je video IDF obrisan pa ponovo okačen?

Takođe, komentatori na društvenim mrežama, uključujući novinara Džeksona Hinkla, primetili su da je video IDF-a, originalno objavljen na dan zauzimanja bolnice sa opisom "bez izmena, bez rezova, samo istina" obrisan i ponovo objavljen narednog dana, gde je navedeni deo opisa obrisan.

Nekoliko Iks naloga je ukazalo da u naknadno objavljenom videu nedostaje oko dvadesetak sekundi materijala, dok je ekran laptopa koji pokazuje potpukovnik Konrikus zamućen.

Profil pod imenom Oztirk naveo je da se u isečenom delu zapisa na ekranu laptopa vidi fotografija vojnika IDF Ori Megidiš koja je, kako su mediji ranije preneli, kidnapovana u napadu Hamasa 7. oktobra, a zatim oslobođena 23 dana kasnije.

"Izgleda da je Izrael shvatio da bi teško ubedio javnost da je Hamas koristio neobezbeđen računar, a da je na radnoj površini bila fotografija izraelskog vojnika. Shodno tome, izbrisali su video i ponovo ga postavili, uklonivši te delove", smatra Oztirk.

Dakle, uprkos ubeđivanju izraelskih vojnih i državnih vođa da je upad u bolnicu bio neophodan jer se navodno ispod objekta nalaze tuneli sa Hamasovim vojnicima i naoružanjem, suočavaju se sa sve većim nezadovoljstvom šire svetske javnosti o genocidu nad palestinskim narodom.

image