Svet

Vođa naseljenika poziva Netanijahua: Iseli Palestince iz Gaze i dovedi Jevreje

Pozivi na vojnu kontrolu Pojasa Gaze izazivaju strahove da postoji drugi, skriveni i zlokobniji plan Izraela u Gazi
Vođa naseljenika poziva Netanijahua: Iseli Palestince iz Gaze i dovedi Jevreje© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Istaknuti vođa izraelskih naseljenika iz stranke premijera Benjamina Netanijahua pozvao je svog šefa da ponovo uvede naselja u stilu Zapadne obale u Pojasu Gaze, tvrdeći da će ona biti "odbrambeni pojas" od Palestinaca.

Josi Dagan, uticajna ličnost izraelskog desnog krila koji vodi naseljeničku zajednicu u okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je za "Politiko" da je vreme da se obnove jevrejska naselja u Pojasu Gaze koja bi, kako je objasnio, delovala kao utvrđene ispostave koje bi sprečile eventualno ponavljanje napada od 7. oktobra.

"Ako imate zajednice i ljude, imate vojsku i imate veću kontrolu, a kad god se povučete sa zemlje, imate ono što se dogodilo — holokaust", rekao je Dagan, koji ima bliske veze sa desničarskim američkim hrišćanskim evangelistima i bio vatreni pristalica američkog predsednika Donalda Trampa.

Netanijahu podržava širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali koje je okupirao Izrael nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, ali povratak u Pojas Gaze bio bi veoma eskalirajući korak, navodi portal. Međunarodna zajednica već smatra da ekstremistički naseljenici šire sukob na Bliskom istoku, a američki predsednik Džozef Bajden upozorio je doseljenike na Zapadnoj obali da "sipaju benzin na vatru" u bliskoistočnom sukobu napadima na Palestince.

Zvanični izraelski stav je da je operacija u Pojasu Gaze privremeni napad protiv Hamasa, a ne povratak okupaciji, ali mnogi Palestinci su skeptični, posebno nakon opaski Netanijahua da bi Izrael trebalo da obnovi neku vrstu vojne kontrole nad enklavom na "neodređeni period". Palestinci su posebno uznemireni idejom da bi izraelske snage sada mogle da razdvoje Gazu u zone vojne kontrole, ostavljajući arapske zajednice nepovezanim, baš kao što je to učinilo oko stotina hiljada jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Dagan nije ni pokušao da prikrije svoju viziju ostanka u Gazi.

"Vlada će morati da zadrži deo zemlje u svom posedu. Vlada ne može sebi da priušti i moralno ne može da se vrati na ono što je bilo ranije, jer smo obećali 'nikad više'", rekao je Dagan. 

Mnogi Izraelci misle da je Daganova strategija pogrešna.

Tamir Pardo, koji se penzionisao 2016. kao direktor obaveštajne agencije Mosad, rekao je za "Politiko" da će naseljenici morati da budu zaštićeni, a ne štit.

"To je sr**e", odgovorio je direktno na pitanje da li naselja mogu da deluju kao zaštitni tampon. "Ona ne brane nas, mi moramo da branimo njih", rekao je on.

Slično je, ranije, ponovio bivši premijer Ehud Olmert koji je kritikovao Netanijahuov predlog o povratku vojne kontrole nad Gazom, dok je bivši premijer Ehud Barak govorio za međunarodne mirovne snage, sastavljene prvenstveno od vojnika iz arapskih zemalja.

Postoje, međutim, i neki u izraelskom odbrambenom establišmentu koji se zalažu za Daganovu viziju isterivanja Palestinaca u Gazi. Sredinom oktobra, Misgav institut za nacionalnu bezbednost i cionističku strategiju, izraelski trust mozgova koji su osnovali bivši bezbednosni zvaničnici, pozvao je Netanijahua da iskoristi "jedinstvenu i retku priliku da evakuiše ceo Pojas Gaze".

To je ponovilo i Izraelsko ministarstvo obaveštajnih službi, istraživački centar u okviru vlade, koji je preporučio da se stanovnici Gaze presele na severni Sinaj u Egiptu.

Ideja da Netanijahu odluči da ponovo uspostavi vojnu kontrolu nad Pojasom Gaze na duge staze užasava zapadne saveznike Izraela. U Vašingtonu i evropskim prestonicama raste strah da Netanijahu možda neće moći da se odupre pozivima na aneksiju, ako želi da sačuva svoju vladajuću koaliciju, koja zavisi od verskih nacionalista i naseljenika.

Ovo samo povećava međunarodnu nelagodu oko toga da li postoji tajni drugi cilj za rat – naime trajno iskorenjivanje velikog dela stanovništva Gaze.

image