Svet

Si Đinping: Zaustaviti kolektivno kažnjavanje stanovnika Pojasa Gaze

Razlog zbog kojeg je palestinsko-izraelski sukob aktuelan i dan danas je taj što su se prava Palestinaca dugo ignorisala, ističe lider Kine
Si Đinping: Zaustaviti kolektivno kažnjavanje stanovnika Pojasa Gaze© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Kine Si Đinping danas je, na vanrednoj sednici BRIKS-a posvećenoj situaciji na Bliskom istoku, izjavio da treba zaustaviti kolektivno kažnjavanje ljudi koji žive u Pojasu Gaze, kao i da je potrebno sprečiti širenje palestinsko-izraelskog sukoba na druge zemlje regiona.

"Osnovni razlog zbog kojeg se palestinsko-izraelska situacija nastavlja i dan danas je taj što se pravo palestinskog naroda na državnost, opstanak i povratak dugo ignorisao", pojasnio je on, prenose "RIA Novosti".

I on je, kao i predsednik Rusije, pozvao na prekid borbi, oslobađanje talaca i formiranje dve države, odnosno, pored Izraela, i palestinske države.

"Zemlje BRIKS-a treba da istupe kao glas pravde i mira", dodao je on. 

Kina, kako je rekao, poziva na sazivanje autoritativne međunarodne mirovne konferencije što je pre moguće, u cilju postizanja međunarodnog konsenzusa o miru i pronalaska pravednog i trajnog rešenja palestinskog pitanja.

Govoreći o predstojećem samitu BRIKS-a, kojim će 2024. predsedavati Rusija, Si Đinping je kazao da će podržati to rusko predsedavanje organizacijom, i dodao da je Peking spreman za otpočinjanje jedne nove ere saradnje u okviru BRIKS-a.

image