Rusija

Putin na sednici BRIKS-a: Proterivanje, ubijanje i patnja civila i dece su nedopustivi

Predsednik Rusije istakao je na vanrednoj sednici BRIKS-a, povodom situacije na Bliskom istoku, da je više generacija Palestinaca odraslo u atmosferi nepravde i ponovio da su za sve krive akcije SAD i sabotaža odluka Ujedinjenih nacija
Putin na sednici BRIKS-a: Proterivanje, ubijanje i patnja civila i dece su nedopustivi© Михаил Климентьев / РИА Новости

Masovno proterivanje civila iz Pojasa Gaze, humanitarna katastrofa, pogibija velikog broja ljudi i dece, kao i scene na kojima se vidi da se operacije na deci izvode bez anestezije, izazivaju veliku zabrinutost, ocenio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na vanrednoj sednici BRIKS-a povodom situacije na Bliskom istoku.

Govoreći o palestinsko-izraelskom sukobu, Putin je izjavio da se ne sme dopustiti da se teritorija ovog konflikta proširi i stoga je pozvao javnost da se ujedini, kako bi se postigao prekid vatre. Današnji samit, kako je rekao, organizovan je u pravo vreme, a pitanje Bliskog istoka biće jedna od tema i na samitu BRIKS-a, koji će iduće godine biti održan u Rusiji.

Stav Ruske Federacije o tom sukobu je nepromenjen, ponovio je ruski predsednik. 

Dugoročno primirje između Izraela i Palestine je najaktuelniji zadatak. Pozivamo na deeskalaciju, obustavu vatre i pronalaženje političkog rešenja, rekao je Putin, i dodao da bi BRIKS, zajedno sa zemljama Bliskog istoka, mogao da odigra ključnu ulogu u rešavanju ovog sukoba.

"Posebno je značajno to što na današnjoj sednici učestvuju i kolege iz država sa Bliskog istoka, koje su ove godine dobile poziv da postanu punopravni članovi BRIKS-a. Hteo bih da iskoristim ovu situaciju i posebno istaknem njihove napore usmerene na normalizaciju situacije. Konkretno mislim na 'samit mira' u Egiptu i vanredni islamski samit u Saudijskoj Arabiji".

Govoreći o tome šta je dovelo do ove krize, Putin je kazao da je to težnja SAD da monopolizuju posredničku ulogu u razrešenju palestinsko-izraelskog konflikta. Ali, to je, ocenjuje, zapravo, pokazalo da jednostrani napori nisu održivi. Za trenutnu situaciju, dodaje, odgovoran je, ponovo, Vašington jer je blokirao i rad bliskoistočnog kvarteta međunarodnih posrednika. 

Predsednik Rusije je naglasio i da je do sada ne jedno, već više generacija Palestinaca odraslo u atmosferi nepravde, dok u isto vreme Izrael ne može da osigura bezbednost svoje države.

To je posledica sabotaže odluka Ujedinjenih nacija, objašnjava Putin, te podseća da ove odluke pretpostavljaju formiranje palestinske države, pored Izraela. Ove dve zemlje trebalo bi da žive u miru, dodaje on.

Kako je rekao, trebalo bi da dođe makar do humanitarne pauze, kako bi se evakuisali civili.

Pored redovnih članica BRIKS-a, na vanrednu sednicu su pozvani i lideri novih članica grupe - Saudijske Arabije, Argentine, Egipta, Etiopije, Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

image