Svet

"Politiko": Obećanja Zapada da će sustići kineski "Pojas i put" su prazne priče

Obećanja Ursule fon der Lajen i Džozefa Bajdena ne ulivaju nadu ni zemljama u razvoju, a ni zapadnim stručnjacima
"Politiko": Obećanja Zapada da će sustići kineski "Pojas i put" su prazne pričewww.globallookpress.com © Li Ziheng/XinHua

Obećanja SAD i EU da neće ostati u senci kineske inicijative "Pojas i put" koja su američki predsednik Džozef Bajden i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dali tokom panela na marginama skupa G20 na Baliju bude skepsu zapadnih stručnjaka, ukazuje "Politiko".

Uz domaćina ovogodišnjeg skupa G20 i predsednika Indonezije Džokoa Vidodoa, Bajden i Fon der Lajenova potvrdili su svoju nameru da investiraju 600 milijardi dolara u infrastrukturu siromašnijih zemalja putem projekta "Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije" (PGII).

"Politiko" podseća da je PGII zvanično pokrenuto u junu prošle godine, i da su i SAD i EU i samostalno koketirali sa sličnim idejama, putem američkog projekta "Sagradimo ponovo bolji svet" i evropske inicijative "Globalna kapija".

Za razliku od "Pojasa i puta", međutim, zapadni projekti sveli su se mahom na govoranciju, ocenjuje "Politiko", i dodaje da je evro-američki panel posvećen PGII na skupu G20 bio zabrinjavajuće neprivlačan za zemlje u razvoju.

Stručnjak iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu Erin Marfi smatra da je nemoguće za Zapad da sustigne ekstenzivni kineski projekat, i dodaje da bi SAD i EU trebalo da se fokusiraju na oblasti kojih se inicijativa "Pojasa i puta" još nije dotakla.

"Ako hoćemo da izgledamo ozbiljno, moramo da manje blebećemo i krenemo sa sprovođenjem konkretnih projekata, uključujući i one za Indo-Pacifik", složio se stručnjak za Kinu iz Fondacije za strateško istraživanje u Parizu Antoan Bondaz.

Prednost Kine je u činjenici da na svom projektu radi još od 2013. godine ali i da radove izvode državne firme, dok SAD i EU zavise od ugovora sa privatnim firmama.

Dalje, planovi SAD i EU – poput evropskog plana za izgradnju plutajućih solarnih elektrana u Albaniji - često su nebulozni, imaju preduge rokove za izvedbu, kao i da su manje srazmere od kineskih, navodi "Politiko".

Sa druge strane, inicijativa "Pojas i put" kritikovana je zbog navodnog postavljanja dužničkih "zamki" za zemlje-partnere, ukazuje taj medij.

Takmičenje sa kineskom Inicijativom "Pojas i put" i dalje je u interesu Zapada, smatra Frančeska Gireti sa Instituta za kineske studije Merkator.

Gireti navodi da će Zapad "izgubiti na značaju u odnosima sa zemljama koje su važne ne samo kao članovi UN već i kao ekonomski partneri za budućnost".

"Izrazito je važno da to uradimo kako treba. Ali nažalost, već smo zabrljali više puta", dodala je ona.

Gireti, takođe, smatra da deo problema leži u dosadašnjem odnosu Zapada prema manje razvijenim partnerima.

"Nudimo pakete pomoći zemljama koje samo hoće da posluju sa nama, dok sa druge strane ne pratimo svoje strateške i poslovne interese", dodala je ona.

Inicijativi "Pojasa i puta" pripada i projekat izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte. Pored Srbije, za projekat je trenutno prijavljeno još 148 drugih zemalja. 

image