Svet

"Politiko" na Samitu G20: Svi bi da pričaju sa Sijem

Lideri evropskih država su se "borili za šupljine u rasporedu" kako bi uspeli da se sretnu sa kineskim liderom
"Politiko" na Samitu G20: Svi bi da pričaju sa Sijemwww.globallookpress.com © Xie Huanchi

Evropski lideri su se na samitu G20 na Baliju utrkivali da se sastanu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, prenosi "Politiko".

Lideri evropskih država su se "borili za šupljine u rasporedu" kako bi uspeli da se sretnu sa kineskim liderom prvi put od početka pandemije koronavirusa.

"Politiko" navodi da Evropljani nisu bili u fokusu rasporeda susreta kineskog predsednika na samitu G20. Dok je sastanak američkog predsednika Džozefa Bajdena sa Si Đipingom trajao tri i po sata, sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona sa liderom Kine je trajao kraće od školskog časa, svega 43 minuta.

"Politiko" objašnjava taktiku kineske politike održavanja odnosa sa svakom evropskom zemljom pojedinačno. 

Kineski predsednik Si Điping je na samitu G20 imao pojedinačne sastanke sa liderima evropskih država: francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, španskim premijerom Pedrom Sančezom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i holandskim premijerom Markom Ruteom. Si se nije sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

U razgovoru sa Ruteom, Si Điping je urgirao da se holandski proizvođač mikročipova ASML ne pridruži nijednoj odluci EU i SAD čiji je cilj da se ograniči razvoj kineskih tehnologija. Štaviše, Si je zatražio da se Holandija odupre "politizaciji ekonomskih i trgovinskih pitanja", odnosno da pruži otpor zahtevima Brisela i Vašingtona.

U razgovoru sa španskim premijerom Sančezom, Si Điping je istakao važnost Kine za razvoj turizma u Španiji. Inače, Madrid je posebno zainteresovan za turiste iz Azije.

"Dve strane treba da se dobro pripreme za kinesko-špansku godinu kulture i turizma kako bi izgradile veću podršku kinesko-španskom prijateljstvu", zaključio je kineski predsednik.

Prema izveštajima kineskih novinskih agencija o sastanku sa italijanskom premijerkom Meloni, Peking je najavio da će uvoziti više "visokokvalitetne robe" i sarađivati u oblasti energetike i vazduhoplovstva.

Makron se priklanja Siju

Slično tome, kineska državna novinska agencija Sinhua citirala je francuskog predsednika Makrona koji je izjavio da želi više poslovne saradnje sa Kinom, posebno u sektoru avijacije i civilne nuklearne energije.

Makron je takođe pozdravio Sija kao "iskrenu" ličnost koja bi trebalo da "igra ulogu posrednika u narednih nekoliko meseci" u zaustavljanju sukoba u Ukrajini, iako Peking nije pokazao nikakve znake da je dobar za takvu ulogu.

Francuski predsednik je takođe rekao novinarima da planira da poseti Kinu početkom sledeće godine. To izgleda kao odgovor na posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je posetio Kinu ranije ovog meseca. Šolc je navodno odbio predlog Pariza za zajedničku posetu Makron-Šolc i odlučio da ide sam sa delegacijom velikih kompanija.

Dok je Makron tvrdio da se Si složio sa njim o "pozivu na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine", zvanična Kina je samo saopštila da se "zalaže za prekid vatre, prekid sukoba i mirovne pregovore".

Brisel "popio" korpu

Bilateralni sastanci pokazuju da evropske države nastoje da ostvare saradnju sa Kinom kao partnerom. To je suprotno ranijim izjavama da se EU odnosi prema Kini kao prema rivalu, ukazuje "Politiko".

Za razliku od francuskih, španskih, holandskih i italijanskih lidera, šefovi EU sa sedištem u Briselu nisu dobili vreme da povedu razgovor sa Sijem.

Nedavno, na Petom međunarodnom sajmu uvoza u Šangaju kineske vlasti nisu pustile snimak govora Šarla Mišela koji je bio kritičan prema Kini i Rusiji. Kako prenosi Rojters, on je u svom govoru spomenuo ruski agresivni rat protiv Ukrajine, što je poruka koja se smatrala previše osetljivom za kineske vlasti.

Sijevo mišljenje o nedržavanju sastanka sa Mišelom došlo je ubrzo posle ovog događaja. 

Predsednica Komisije fon der Lajen nije ni planirala da organizuje sastanak sa Si Đinpingom. Lajenova je iznela ideju finansiranja infrastrukture za zemlje u razvoju, kako bi se suprotstavila kineskoj inicijativi "Pojas i put". Njen glas se, međutim, pokazao usamljenim među evropskim liderima na samitu G20, ističe portal "Politiko".

Događaj koji se najviše izazvao pažnju medija je svakako susret predsednik Kine Si Đinping  i kanadskog premijera Džastina Trudoa. Veoma brzo, sadržaj neformalnog razgovora koji su dva lidera imala na margini skupa G20 na Baliju u utorak "procurio" je u medije.

Na video snimcima koje su objavili kanadski mediji, Si i Trudo se mogu videti kako stoje blizu jedan drugog i razgovaraju preko prevodioca.

"To nije prikladno i mi to ne bismo tako uradili. Ako postoji iskrenost, možemo dobro da komuniciramo uz obostrano poštovanje, inače, u suprotnom, neće biti jednostavno", rekao je Si na mandarinskom, smešeći se svom sagovorniku.

image
VV inauguration
banner