Svet

Šef CIA stigao u Varšavu

Prethodna poseta bila je u Ankari i Kijevu
Šef CIA stigao u Varšavuwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Predsednik Poljske Andžej Duda sastao se večeras u Varšavi sa šefom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom kako bi razgovarali o bezbednosti te države, imajući u vidu poslednja dešavanja u Poljskoj.

Šef poljske kancelarije za nacionalnu bezbednost Jacek Sieviera objavio je na Tviteru fotografiju na kojoj su zvaničnici Poljske i zvaničnici CIA-e. 

"Večeras je predsednik Andžej Duda razgovarao sa šefom CIA Vilijamom Bernsom, koji se nalazi u Varšavi nakon poseta Ankari i Kijevu. Razgovor se ticao opšte bezbednosne situacije, a pojavio se i kontekst nedavnih događaja", napisao je Sieviera uz fotografiju i dodao da je bilo "dosta posla danas na liniji PL-SAD".

Poljski mediji su sinoć preneli da su dve rakete pale u Lublinsko vojvodstvo na granici sa Ukrajinom i usmrtile dve osobe.

U Varšavi je održan hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Poljske. Sastanak je  sazvao predsednik Poljske Andžej Duda, odmah pošto se u utorak uveče saznalo da su dve rakete pogodile Poljsku, prenose "RIA Novosti".

Poljski predsednik Andžej Duda priznao je da je raketa koja je pala na teritoriju zemlje najverovatnije pripadala ukrajinskoj PVO.

"Ukrajinska protivvazdušna odbrana je lansirala rakete u različitim pravcima. Postoji velika verovatnoća da su neke od tih raketa pale na teritoriju Poljske. Preliminarni uviđaj ukazuje da nije došlo do klasične eksplozije rakete, već da je ekplozija rezultat jednostavnog pada rakete", objasnio je on.

Prethodno danas, poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva da mu uruči poruku povodom raketnog incidenta u istočnoj Poljskoj, kada su poginule dve osobe.

Andrejev je rekao da se u belešci tvrdilo da je raketa ruske proizvodnje pala na poljsku teritoriju i zahtevalo da Moskva povodom toga odmah pruži objašnjenja.

Ranije je Si-En-En, pozivajući se na izvor iz američke administracije, objavio da je ukrajinska vojska obavestila Sjedinjene Američke Države i druge zapadne saveznike da je pokušavala da presretne rusku raketu u vremenskom periodu koji se poklapa sa incidentom u Poljskoj, a takođe i blizu tog mesta.

image