Svet

Napadi Huta na Izrael ugrožavaju mirovne pregovore Saudijske Arabije sa Jemenom

SAD prete napadom na glavni grad Jemena Sanu, a komandant obalskih odbrambenih snaga Huta Muhamed el Kadiri upozorava da će adekvatno odgovoriti na svako strano mešanje
Napadi Huta na Izrael ugrožavaju mirovne pregovore Saudijske Arabije sa Jemenomwww.globallookpress.com © Hani Al-Ansi

Planovi Saudijske Arabije da sklopi mirovni sporazum sa Jemenu ugroženi su zbog napada Huta na Izrael i zaplene komercijalnog broda u Crvenom moru koji je povezan sa Izraelom, izveštava britanski "Gardijan".

U Vašingtonu raste pritisak da se Huti označe kao teroristička organizacija, što bi moglo da ugrozi saudijski mirovni sporazum.

Postoje i izveštaji da su SAD spremne da napadnu Hute u glavnom gradu Jemena Sani, ukoliko zaplenjeni brod ne bude oslobođen.

Prošle nedelje Saudijska Arabija je pozvala zvaničnu vladu Jemena, koju priznaju UN, na nastavak pregovora u Rijadu. Sporazum koji je predložila Saudijska Arabija predviđa da saudijske snage u roku od šest meseci napuste Jemen, a uključuje i sporazum o budžetu, prema kome bi značajne sume novca bile usmerene na siromašni sever pod vlašću Huta, koje podržava Iran.

Saudijska Arabija želi da što pre okonča ovaj sukob.

U dve runde pregovora, saudijski plan je predstavljen Predsedničkom liderskom savetu (PLC), koaliciji koja predstavlja vladu Jemena sa sedištem u Adenu, suprotstavljenu Hutima.

Lideri Huta, koji su se proglasili delom proiranske "osovine otpora" u izraelskom ratu sa Hamasom, izražavaju solidarnost sa Palestincima u Gazi.

Neki smatraju da je ispaljivanje projektila Huta samo simbolična manifestacija solidarnosti, namenjena domaćoj javnosti. Međutim, Huti su u sofisticiranom helikopterskom desantu zaplenili brod "Galaksi lider", za koji se ispostavilo da je u vlasništvu izraelskog milijardera Abrahama Ungara.

Huti su saopštili da će gađati ne samo brodove iz Izraela, već i one koji štite izraelske brodove u moreuzu Bab-el-Mandeb i Crvenom moru. Ova pretnja pokazuje da Huti predstavljaju moguću pretnju za zapadne brodove u regionu.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je ove nedelje izjavio da su SAD posle napada Huta na civile i slučaja piraterije razmatraju mogućnost da Hute proglase terorističkom organizacijom.

Jemenski rat je počeo 2014. godine, kada su Huti zauzeli Sanu, posle čega je vlada Jemena izbegla u Saudijsku Arabiju. Rijad se uključio u jemenski građanski rat 2015. Smatra se da je do sada u ovom sukobu poginulo više od 250.000 ljudi.

Vođa Huta Abdulmalik el Huti rekao da je smešno kada SAD kažu da poštuju međunarodno pravo.

U ponedeljak je komandant obalskih odbrambenih snaga Hutija Muhamed el Kadiri upozorio da će adekvatno odgovoriti na svako strano mešanje.

image