Svet

Drama na Crvenom moru: Jemenski Huti oteli teretni brod, Izrael optužio Iran

Tretiramo posadu broda u skladu sa islamskim principima i vrednostima, rekao je portparol Huta
Drama na Crvenom moru: Jemenski Huti oteli teretni brod, Izrael optužio Iran© Tanjug/AP Photo/Kristijan Bracun

Jemenski Huti oteli su teretni brod u delimičnom vlasništvu izraelskog biznismena u Crvenom moru, potvrdile su izraelske vlasti, optužujući Iran da "upravlja pomorskom piraterijom", piše "Džeruzalem post".

Teretni brod "Galaksi Lider" pripada britanskoj kompaniji koja je u delimičnom vlasništvu Izraelca Ramija Ungera, a trenutno je iznajmljen jednoj japanskoj kompaniji.

Brod je napustio luku u Turskoj i uputio se ka Indiji i plovio pod zastavom Bahama.

Na brodu koji su ranije danas oteli jemenski Huti bilo je 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance.

Među njima nije bilo Izraelaca, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi "Džeruzalem post".

Kabinet premijera Izraela osudio je zaplenu, ističući da brod nije izraelski, niti je u vlasništvu Izraelaca.

"Ovo je još jedan akt iranskog terorizma koji izražava iskorak u iranskoj agresiji na građane slobodnog sveta i stvara međunarodne implikacije po pitanju bezbednosti globalnih brodskih puteva", navodi se u saopštenju.

Portparol Huta Jahja Sarea je ranije danas rekao je da će grupa ciljati "sve brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili koji nose izraelsku zastavu", navela je grupa na Telegramu.

Portparol je pozvao sve zemlje da povuku svoje građane koji rade na posadama takvih brodova.

Huti su potvrdili da su preuzeli kontrolu nad brodom, dodajući da "tretiraju posadu broda u skladu sa islamskim principima i vrednostima", rekao je njihov portparol u saopštenju, prenosi Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da je otmica broda u Crvenom moru od strane jemenskih Huta "veoma ozbiljan incident na globalnom nivou".

"Ovo nije izraelski brod", dodaje IDF, prenosi "Tajms of Izrael".

image