Svet

Zelenski odbio mogućnost pregovora: Mir samo ako dobijemo Krim i Donbas

Predsednik Ukrajine izjavio je da "samo prekid vatre nije dovoljan"
Zelenski odbio mogućnost pregovora: Mir samo ako dobijemo Krim i Donbaswww.globallookpress.com © Ukrainian President'S Office/Keystone Press Agency

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naveo je povratak Krima i Donbasa Ukrajini kao uslove za pristanak na mirovne pregovore sa Rusijom.

"Samo prekid vatre nije dovoljan", izjavio je Zelenski u video obraćanju tokom "Blumbergovog" Foruma nove ekonomije u Singapuru, i dodao da "neće biti mira dok ne oslobodimo celu našu teritoriju".

Zelenski je ustvrdio da je Krim "ne samo država unutar države, već deo naše zemlje i našeg suvereniteta", i dodao da će "stoga deokupacija Krima i Donbasa zaustaviti rat".

Zelenski je tokom skorašnjeg video obraćanja na skupu G20 ispoljio sličan stav, kada je naveo da Ukrajini "ne treba nuditi kompromise u pogledu njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti" kako bi se postigao mir.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da obraćanje Zelenskog "apsolutno potvrđuje" nespremnost Kijeva da se uključi u bilo kakve pregovore sa Moskvom, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da su uslovi Kijeva "nerealni" i upozorio da što duže Kijev odbija pregovore, to će biti teže naći zajednički jezik.

Lavrov je dodao da Zelenski "ne sluša nikakve savete sa Zapada", misleći na nedavne izveštaje da Vašington, navodno, tajno nagovara Kijev da odustane od beskompromisnog odbijanja mirovnih pregovora sa Moskvom.

image