Svet

Kongres uskoro odlučuje o sudbini paketa koji objedinjuje pomoć za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Izvori za En-Bi-Si prethodno su rekli da će šanse za usvajanje "mega paketa" u vrednosti od 106 milijardi dolara drastično opasti ako to ne bude učinjeno do kraja godine
Kongres uskoro odlučuje o sudbini paketa koji objedinjuje pomoć za Ukrajinu, Izrael i TajvanGetty © Drew Angerer/Getty Images

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer planira da pre 4. decembra sazove glasanje o predloženom paketu pomoći za Ukrajinu i Izrael. 

Administracija predsednika Džozefa Bajdena do sada nije uspela da progura paket sredstava za "nacionalnu bezbednost" u vrednosti od oko 106 milijardi dolara, a koji objedinjuje sredstva za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

"Najveća prepreka" usvajanju ovog predloga je insistiranje republikanaca na izmenama politike SAD o pograničnoj bezbednosti, što su "crveni" kongresmeni predstavili kao uslov za dalje finansiranje Kijeva.

"Jedan od najvažnijih zadataka koje moramo da završimo je usvajanje zakona o finansiranju kako bismo osigurali da mi, kao i naši prijatelji i partneri u Ukrajini, Izraelu i indo-pacifičkom regionu imamo neophodne vojne kapacitete da se suprotstavimo i odvratimo svoje protivnike i konkurente", poručio je Šumer u pismu senatorima u nedelju.

On je upozorio da će Ukrajina bez daljeg američkog finansiranja verovatno izgubiti borbu protiv Rusije, pozivajući senatore da prisustvuju tajnom brifingu u narednim danima kako bi dobili najnovije informacije o sukobu.

Međutim, republikanski predsednik Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, Majk Tarner, rekao je u nedelju da je malo verovatno da će paket pomoći Ukrajini i Izraelu biti odobren pre kraja godine, takođe navodeći pitanje bezbednosti američke južne granice kao glavnu prepreku.

Izvori sa Kapitol hila prethodno su za En-Bi-Si rekli da će šanse za usvajanje predloga Bajdenove administracije drastično opasti ako se to ne učini do kraja godine.

Predlog za ujedinjeno finansiranje Ukrajine, Izraela i Tajvana prethodno nije prihvaćen, a Predstavnički dom sa republikanskom većinom je umesto njega početkom novembra usvojio paket pomoći namenjen isključivo Tel Avivu, u vrednosti od 14,3 milijarde dolara.

image