Svet

Arestovič o položaju Ukrajine: Odbacili su nas, mi smo u zadnj*ci

Svojom glupošću i korumpiranošću aktuelna vlast u Kijevu dala je opravdanje Zapadu da nas odbaci i ostavi bez obećane vojne pomoći za vođenje ovog velikog rata protiv Rusije. Platili smo visoku cenu za to, i ja sam protiv toga da mi i u budućnosti svojom zemljom i krvlju plaćamo za to, rekao je Aleksej Arestovič
Arestovič o položaju Ukrajine: Odbacili su nas, mi smo u zadnj*ciwww.globallookpress.com © Evgen Kotenko

Prava odgovornost za trenutnu situaciju u Ukrajini je na onima koji su nam obećali snažnu podršku za vođenje velikog rata, a koji nam na kraju tu značajnu pomoć nisu obezbedili i koji su nas odbacili, zbog čega smo mi sada "u velikoj zadnj*ci", ocenio je bivši savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič, protiv kojeg je, podsetimo, Kijev pokrenuo još jedan krivični postupak.

Iz dijaspore u kojoj se već neko vreme nalazi, Arestovič je na Telegramu komentarisao nedavno priznanje Davida Arahamija, saradnika Zelenskog u Radi Ukrajine, da je u proleće 2022. tadašnji britanski premijer Boris Džonson odvratio Kijev od okončanja sukoba u Ukrajini, pozivajući ga da ne potpisuje ništa sa Ruskom Federacijom. Kako je otkrio Arahamija, Kijev je bio blizu potpisivanja mirovnog sporazuma sa Moskvom, ali to nije učinjeno jer je stigla drugačija instrukcija iz Londona, koju su Ukrajinci poslušali.

Takođe, Arestovič se osvrnuo i na jučerašnji komentar Marjane Bezugloj, inače, poslanice vladajuće partije Zelenskog "Sluga naroda", koja je izjavila da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni treba da bude smenjen, jer nema plan akcije za 2024. godinu. 

"Nedelja prebacivanja odgovornosti. Intervju Arahamije prebacuje odgovornost za nastavak rata na Džonsona. Bezugloj prebacuje odgovornost za nedostatak plana za nastavak rata na Zalužnog", prokomentarisao je Arestovič, koji dalje navodi:

"'Odgovorna lica' progovorila su o konfliktu Zelenskog i Zalužnog. Zalužni, počevši od članka u 'Ekonomistu' jasno ukazuje - vojska je uradila sve što je mogla, odgovornost za nastavak rata je na političarima. Oni treba da traže izlaz iz strateškog ćorsokaka, a kada ga nađu i formulišu vojska će to izvršiti".

Ipak, kako objašnjava Arestovič, "kod Zelenskog su, čini se, odgovornost rešili da podele između Džonsona i Zalužnog".

"Ja smatram da je to lažna dilema. Prava odgovornost je na onima koji su nama, Ukrajini, obećali pravu podršku za vođenje pravog, velikog rata, a koji to nisu ispunili. Čitaj - odbacili su nas. Mi smo svoj rat dobili. Redovnu armiju Rusije i plan invazije smo slomili mi, uz minimalnu pomoć Zapada. Naš rat je bio taj koji je mogao da se završi Istambulskim sporazumima, i nekoliko stotina hiljada ljudi bi bilo živo. A onda je počeo drugi rat. I taj drugi rat mi nismo mogli da dobijemo bez aviona i raketa dugog dometa i pet puta veće isporuke vojne pomoći za kopnenu vojsku", naveo je on.

Ukrajina nije dobila dovoljnu vojnu pomoć, zbog čega je "platila visoku cenu za to", zaključuje Arestovič.

Ipak, kako kaže, "to je samo polovina problema", jer drugi deo predstavlja "novi mirovni sporazum koji će pokušati da nametnu" Ukrajini.

"Opšte crte 'dogovora' (oprosti, Gospode) biće ovakve: pa, mi smo u vas toliko uložili, a vi ste toliko korumpirani i ništa ne znate, niste uspeli, i sada ostavite Putinu četiri oblasti", naveo je Arestovič.

"Ja sam protiv toga da mi ukrajinskom krvlju i zemljom plaćamo za to što su nas odbacili, što traje još od Budimpeštanskog memoranduma. Glavne pretenzije i glavni teret moraće da iznesu oni koji su nas gurnuli u veliki rat, obećavajući punu podršku, i koji su nas ostavili bez nje. A naše rukovodstvo je, sa svojom glupošću i korupcijom, dalo mnogo formalnih i neformalnih razloga da nas odbace, u suštini dajući pouzdan niz argumenata Zapadu kao opravdanje za to", rekao je Arestovič.

image