Svet

Turska zamrzla imovinu organizacijama povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana

Na listi se nalazi i kurdska organizacija iz Švedske za prikupljanje pomoći "Crveno sunce", koja se deklariše kao organizacija za pružanje humanitarne pomoći
Turska zamrzla imovinu organizacijama povezanim sa Radničkom partijom Kurdistanawww.globallookpress.com © Michael Debets

Turska je zamrznula lokalnu imovinu 20 organizacija i 62 pojedinca sa sedištem u raznim evropskim zemljama, Australiji i Japanu, zbog njihovih veza sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), a ova odluka je objavljena u sredu u turskom "Službenom listu", prenosi Rojters.

Tursko Ministarstvo trezora i finansija saopštilo je da je odluka "zasnovana na postojanju razumnih osnova" da su ove organizacije počinile dela koja potpadaju pod Zakon o sprečavanju finansiranja terorizma.

Na listi su se našle po tri organizacije iz Nemačke i Švajcarske, u kojima postoji velika kurdska dijaspora, i po dve organizacije iz Australije, Japana i Italije.

Ostale organizacije su iz Austrije, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Francuske, Švedske, Norveške, Iraka i Sirije.

Na listi se nalazi i jedna organizacija iz Švedske, a to je kurdska organizacija za prikupljanje pomoći "Crveno sunce", koja se deklariše kao organizacija za pružanje humanitarne pomoći.

Podsetimo, i Švedska i Finska zatražile su ulazak u NATO u maju prošle godine, nakon početka konflikta u Ukrajini.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je tada izneo primedbe na oba zahteva zbog, kako je rekao, zaštite koje nordijske države pružaju teroristima. Turska je podržala kandidaturu Finske u aprilu, dok je Švedsku ostavila na čekanju.

Turska je od Švedske tražila da obuzda lokalne članove PKK, koju su Evropska unija i Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom.

image