Svet

Novac za naoružavanje Ukrajine završio u Pensilvaniji, Arizoni i Teksasu

Predsednik SAD je nedavno izjavio da oružje za Ukrajinu znači posao za Amerikance, napominjući da je značajan deo ovih sredstava namenjen američkim kompanijama
Novac za naoružavanje Ukrajine završio u Pensilvaniji, Arizoni i Teksasuwww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Bajdenova administracija pokušava da u Kongresu obezbedi veću podršku među republikancima koji su ranije glasali protiv pomoći Kijevu, izveštava Rojters.

Troje od osmoro republikanskih članova Kongresa iz Pensilvanije glasalo je protiv nastavka finansiranja Ukrajine. Podaci, u koje je ova agencija imala uvid, pokazuju da je ova država dobila 2,3 milijarde dolara namenjenih za proizvodnju oružja, što je više od bilo koje druge države.

U Teksasu je 18 od 25 republikanskih predstavnika SAD glasalo protiv pomoći Ukrajini. Teksas je dobio 1,45 milijardi dolara za proizvodnju granata od 155 milimetara.

U Arizoni, trojica od šestoro republikanskih predstavnika glasala su protiv pomoći, a ova država dobila je 2,2 milijardi dolara.

Predsednik SAD Džozef Bajden je nedavno izjavio da oružje za Ukrajinu znači i "posao za Amerikance", napominjući da je značajan deo ovih sredstava namenjen američkim kompanijama.

Bajden je konkretno pomenuo raketne sisteme "patriota", koje proizvodi kompanija "Rajteon" u Arizoni, i artiljerijske granate koje se proizvode u 12 država širom SAD, navodeći Pensilvaniju, Ohajo i Teksas. Pensilvanija i Arizona su ključne države u izborima za predsednika SAD naredne godine.

Poslednjih dana administracija je delila mape u Kongresu na kojima je prikazana raspodela investicija vrednih 27 milijardi dolara za "nabavku municije i taktičkih vozila".

Jedan deo republikanaca se usprotivio nastavku slanja pomoći Ukrajini zato što smatraju da novac, koji pripada poreskim obveznicima, treba da se troši "kod kuće". Većina republikanaca i demokrata u Kongresu i dalje podržava pomoć vladi u Kijevu.

Kompanije u četiri države na mapi Bajdenove administracije – Arizoni, Pensilvaniji, Arkanzasu i Viskonsinu – primaju sredstva u iznosu većem od milijardu dolara. Još 18 milijardi dolara je raspoređeno za proizvodne pogone koji se nalaze u više od dvadeset drugih država.

Međutim, dalja pomoć Ukrajini je pod znakom pitanja. Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson je predstavio predlog zakona koji se odnosi na Bajdenov zahtev za pomoć Izraelu, odvajajući ga od pitanja Ukrajine.

Pre novembarske pauze u Kongresu, Džonson je izjavio da će "Ukrajina doći na red u kratkom roku". Ipak, Džonson je do sada nekoliko puta glasao protiv pomoći Ukrajini.

image