Svet

Izvori za En-Bi-Si: Ističe vreme za usvajanje zakona o američkom finansiranju Kijeva

Ako se predlog zakona koji vezuje novac za Ukrajinu sa sredstvima za druge namene ne usvoji u periodu između Dana zahvalnosti (23. novembra) i Božića (25 decembra), šansa da to bude učinjeno kasnije "dramatično se smanjuje"
Izvori za En-Bi-Si: Ističe vreme za usvajanje zakona o američkom finansiranju KijevaGetty © Drew Angerer/Getty Images

Šanse da američki Kongres odobri značajnu količinu pomoći Ukrajini uz sredstva za druge svrhe biće drastično će opasti ako ovakav zakon ne bude usvojen do kraja godine, piše "En-Bi-Si Njuz", pozivajući se na izvore sa Kapitol hila.

Oštra diskusija američkih kongresmena o dopunskoj potrošnji će se nastaviti nakon pauze za Dan zahvalnosti.

Predstojeća debata će se odnositi na predlog da se pomoć za Ukrajinu, Izrael, američke azijsko-pacifičke saveznike, humanitarnu pomoć za palestinske civile, kao i finansiranje za obezbeđenje južne granice SAD odobre zajedno putem jednog zakona.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je zatražio od Kongresa da usvoji pomoć od 105 milijardi dolara za Izrael i Ukrajinu i za jačanje granice SAD sa Meksikom. Predstavnički dom sa republikanskom većinom nije odobrio ovaj predlog, a mnogi "crveni" poslanici zatražili su da se o ovim pitanjima odlučuje zasebno.

Predstavnički dom je usvojio nacrt zakona za pomoć Izraelu kao samostalnu inicijativu, ali se smatra da zakon neće naići na odobrenje Senata koji drže demokrate, jer uključuje i odredbe koje smanjuju finansiranje Službe unutrašnjih prihoda (IRS), a što se kosi sa politikom "plavih".

Kratak period između Dana zahvalnosti i Božića biće ključan za pregovore o zakonu o dopunskoj potrošnji, izjavila su za "En-Bi-Si njuz" četiri izvora u Senatu koji su direktno uključeni u proces. Ako se Predstavnički dom njemu usprotivi, šansa da zakon bude prihvaćen "dramatično se smanjuje" nakon nove godine, navodi se.

Novi predstavnik predsedničkog doma, republikanac Majk Džonson, nagovestio je prošlog meseca da bi prihvatio kombinovanje pomoći za Ukrajinu sa sredstvima za pograničnu kontrolu, ali ne i sa onima za pomoć Izraelu.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris rekao je novinarima prošle nedelje da "nijedna partijska odluka u Predstavničkom domu... nema šanse da postane zakon".

Džonsonovog prethodnika, Kevina Makartija, izbacila je njegova sopstvena partija u septembru, nakon što su ga protivnici daljeg finansiranja Kijeva optužili da je sklopio tajni dogovor sa Belom kućom kako bi osigurao da se finansiranje nastavi.

Kritičari kažu da pomoć Kijevu nije transparentna i da ne bi trebalo da bude prioritet za američki narod.

image