Svet

Republikanci najavljuju krivičnu istragu protiv porodice Bajden

Novi dokazi postavljaju zabrinjavajuća pitanja o tome da li je predsednik Bajden rizik za nacionalnu bezbednost i da li je kompromitovan od stranih vlada, tvrdi republikanski kongresmen
Republikanci najavljuju krivičnu istragu protiv porodice Bajdenwww.globallookpress.com © © Kay Nietfeld

Republikanci, koji su osvojili većinu u Predstavničkom domu, najavili su zvaničnu istragu poslovnih aktivnosti porodice Bajden koju sumnjiče da se bavila kriminalnim aktivnostima, među kojima su neke koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, prenosi "Sputnjik internešnal".

Republikanski poslanici su ranije pretili da će pokrenuti zvaničnu istragu u Kongresu protiv sina presednika Džo Bajdena, Hantera Bajdena, navodeći informacije o mogućim krivičnim delima u vezi sa poslovima sa stranim biznismenima, dobijene sa laptopa koji je Hanter ostavio u radionici za popravku računara u Delaveru 2019. godine.

Sada istraga uključuje i predsednika Džoa Bajdena, budući da poslanici tvrde da poseduju dokumente i druge dokaze koji navodno otkrivaju njegove kriminalne aktivnosti, kao i umešanost ostatka porodice Bajden.

Optužbe protiv Džoa Bajdena

"Danas ćemo vam pružiti nešto na šta niste navikli u vezi sa istragama Kongresa, a to su dokazi", rekao je kongresmen Džejms Komer. 

Komer je javnost obavestio o novim rezulatima do kojih je došao Komitet za nadzor i reforme, koji je razgovarao sa više uzbunjivača o "brojnim šemama koje uključuju porodicu Bajden".

"Oni su pregledali i laptop Hantera Bajdena i pronašli dokumente o ranije nepoznatim transakcijama." Ti dokumenti, dodao je Komer, "uključuju i ljude blisko povezane sa stranim vladama, poput Kine i Rusije".

Neke od tih protivzakonitih aktivnosti, naveo je Komer, počinjene su na teritoriji samih SAD: "Takođe, pronašli smo dokumente prema kojima je porodica Bajden prevarila investitore za stotine hiljada dolara, a sve uz učešće i znanje Džoa Bajdena", dodao je poslanik.

Optužujući predsednika Bajdena da je "lagao" u predizbornoj kampanji 2020, kada je rekao da nije bio umešan u poslovne aktivnosti svog sina, Komer je citirao i svedočenja uzbunjivača i dokumente koji Bajdena karakterišu kao "vođu porodične bande" i dokaze o njegovoj ličnoj umešanosti u ove poslovne šeme.

"Ovi dokazi postavljaju zabrinjavajuća pitanja o tome da li je predsednik Bajden rizik za nacionalnu bezbednost i da li je kompromitovan od stranih vlada", dodao je Komer.

Kongresmen je prezentaciju ispratio fotografijama sastanka Džoa Bajdena sa "Hanterovim poslovnim saradnicima", kao i mapom na kojoj je prikazano preko 50 zemalja u kojima je porodica Bajden navodno tražila poslovne veze, a "ovu aktivnost je često vodio Hanter Bajden", naveo je Komer.

U jednom trenutku prezentacije, Komer je na geografskoj mapi pokazao zemlje u kojima Bajdenovi navodno imaju "svoj otisak u međunarodnim poslovnim odnosima." Osim Kine i Rusije, zemlje na mapi uključuju Kanadu, većinu Latinske Amerike, Indiju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Australiju, Južnu Afriku, Tursku kao i veći deo zapadne Evrope, uključujući i Britaniju.

Bajdenova porodica je zloupotrebljavala Džozefov položaj zaradila milione omogućavajući zainteresovanim stranama pristup Džou Bajdenu. "Između desetina lažnih kompanija koje je Bajden osnovao, ostvareni su milionski elektronski transferi", naveo je Komer.

Odbijanje Ministarstva finansija da pruži informacije

Kongresmen je ukazao i na takozvane crvene zastavice - izveštaje koje banke upućuju Ministarstvu finansija u vezi sa sumnjivim transakcijama, pri čemu se navodi da su razne finansijske institucije podnele skoro "150 izveštaja o sumnjivim aktivnostima" (SAR) nadležnom ministarstvu. Takvi dokumenti se obično podnose kada postoji sumnja na pranje novca, prevaru ili druge vrste kriminalnih aktivnosti, objasnio je Komer.

"Jedan takav dokument, koji je američka banka poslala Ministarstvu finansija, povezuje Hantera Bajdena i njegove poslovne saradnike sa međunarodnom trgovinom ljudima", naveo je kongresmen.

"Nekoliko puta smo pozivali Ministarstvo finansija da dostavi dodatna finansijska dokumenta republikancima u Komitetu, ali je Ministarstvo finansija do sada to odbijalo", tvrdi Komer.

Komer je dodao da je Hanter Bajden pokušao da "izbegne", tačnije da zataška te izveštaje uz pomoć neimenovanog bivšeg zvaničnika Klintonove administracije.

"Novi Kongres će nastaviti da traži sve dokaze, posebno bankovne evidencije“, rekao je Komer.

Republikanci su obezbedili većinu od 218 mesta neophodnih za preuzimanje kontrole nad Donjim domom. 

Na današnjoj prezentaciji, Komer je rekao i da je istraga republikanaca pronašla veze između finansija, kreditnih kartica i bankovnih računa Džoa i Hantera Bajdena.

Džo Bajden, vođa "porodičnog klana"

Kongresna istraga će biti proširena na poslovne aktivnosti Džima Bajdena, brata predsednika Džoa Bajdena. Džim je optužen da vodi šemu "pay-to-play" (plati da igraš), koja je sadašnjem predsedniku omogućavala podizanje zajmova od više stotina hiljada dolara koje nikada nije nameravao da vrati u zamenu za njegov uticaj.

"Republikanci iz Komiteta su otkrili dokaze o federalnim zločinima iz kojih su članovi predsednikove porodice izvukli korist." To uključuje zaveru ili prevaru Sjedinjenih Država, kao i niz drugih dela, uključujući "kršenje Zakona o registraciji stranih agenata, kršenja Zakona o korupciji u inostranstvu, kršenja Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima, utaje poreza, pranje novca i zavere radi pranja novca", rekao je Komer, sumirajući kriminalne radnje kojim će se istražitelji baviti.

Novinarima se obratio i kongresmen Džim Džordan:

"Počeo bih samo sa ovim pitanjem: Koji deo prezentacije gospodina Komera je bio 'ruska dezinformacija'?", upitao je predstavnik Džordan novinare, imajući u vidu napore FBI i medija da suzbiju izveštavanje "Njujork posta" o Hanterovom laptopu uoči presedničkih izbora 2020.

Između oktobra 2020. i proleća 2022. Bajdenovi saradnici i liberalni mediji, uključujući "Vašington post", "Njujork tajms" i Si-En-En, odbacili su tvrdnje o laptopu koji je Hanter Bajden ostavio u radionici u Delaveru kao "rusku dezinformaciju."

Kompjuter, tvrde kogresmeni, sadrži stotine hiljada mejlova, fotografija, video snimaka i tekstualnih poruka koji ukazuju na širok spektar neprikladnih i potencijalno nezakonitih aktivnosti, uključujući i snimak Hantera koji puši krek kokain, čavrlja sa prostitutkama i organizuje sumnjive poslovne planove između stranih biznismena i njegovog oca. Elektronske poruke uključuju desetine referenci na "velikog momka", za šta se sumnja da se odnosi na starijeg Bajdena.

Hanter Bajden je već pod federalnom istragom. Prošlog meseca su američki mediji izvestili da je država prikupila dovoljno dokaza da ga optuži za poreske prekršaje i ometanje pravde.

image