Svet

Izrael povukao svoj pregovarački tim iz Katara; nova razmena vatre Hezbolaha i Izraela

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da se izraelska vojska "punom snagom vratila u borbu", nakon što je došlo do prekida primirja sa militantnim Hamasom. Zamenik šefa političkog biroa Hamasa, Saleh al-Aruri, tvrdi danas da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce
Izrael povukao svoj pregovarački tim iz Katara; nova razmena vatre Hezbolaha i Izraela

Žestoke borbe na jugu Pojasa Gaze nastavljene su nakon sedmodnevnog primirja.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je skoro 200 Palestinaca ubijeno od prekida privremenog primirja između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Izraelska vojska je ranije optužila Hamas da je prekršio uslove privremenog primirja i ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji, neposredno pred isticanje primirja juče u šest sati ujutru po lokalnom vremenu, nakon čega su izraelski avioni izveli niz napada na Pojas Gaze. 

IDF navodi da su identifikovana tela šestoro talaca.

I američki državni sekretar optužuje Hamas za prekid primirja. S druge strane, Bela kuća je saopštila da SAD nastavljaju da rade sa Izraelom, Egiptom i Katarom na produženju humanitarne pauze u Gazi.

Šef Mosada Dejvid Barnea, po nalogu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, opozvao je svoj tim pregovarača iz Katara nakon zastoja u pregovorima o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, prenosi TASS.

Kako je saopšteno postoji "ćorsokak" u pregovorima.

  • 2. dec 2023 • 20:56

    20:56

    Izraelska vojska objavila je likvidirala komandanta bataljona Hamasa

    Izraelska vojska saopštila je da je ubila komandanta bataljona Hamasa u oblasti Šejaja odgovornog za seriju napada na Izrael 7. oktobra, prenose "Ria Novosti".

  • 20:45

    Galant: Izraelska vojska se punom snagom vratila u borbu

    Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da se izraelska vojska "punom snagom vratila u borbu", nakon što je došlo do prekida primirja sa militantnim Hamasom.

    Galant je rekao da je naredio da se borbe nastave u petak ujutro, nakon što je, prema njegovim rečima, Hamas odbio da pusti 15 žena i dva deteta u sklopu dogovora o prekidu vatre.

    "Nastavljamo tamo gde smo stali", rekao je Galant na konferenciji za novinare, preneo je "Tajms of Izrael".

    On je rekao da je obišao Pojas Gaze iz vazduha i pograničnu oblast u prethodna dva dana, nazvavši rezultate nove ofanzive IDF "veoma impresivnim".

    "Nekoliko hiljada terorista je eliminisano, desetine štabova je pogođeno, stotine terabajta informacija je u našim rukama, stotine terorista smo zarobili i oni se ispituju u Izraelu. Naš uspeh je što se 110 talaca vratilo kućama, nijedna vojska u svetu nije to uspela protiv terorističke organizacije. Postigli smo to zbog snage IDF-a", rekao je Galant.

  • 20:29

    Unicef osudio "trenutni rat protiv dece u Gazi"

    Unicef je danas osudio "trenutni rat protiv dece" nakon što je Izrael brzo nastavio napad na Gazu nakon što je u petak isteklo primirje između Izraela i Hamasa.

    Obraćajući se novinarima u kancelariji UN u Ženevi putem video veze iz Kan Junisa, portparol Unicefa Džejms Elder rekao je da su bombe počele da padaju samo nekoliko sekundi nakon što je prekid vatre završen, preneo je "Gardijan".

    Nakon jednonedeljnog primirja između Izraela i Hamasa koje je isteklo u petak, Izrael je nastavio napade širom Gaze, uključujući i na Kan Junis, grad na jugu Gaze u koji je Izrael upozorio Palestince na severu da se evakuišu na početku rata.

    Najmanje 193 Palestinca su ubijena, dok je 650 ranjeno od prekida primirja u petak, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

  • 19:50

    Hamas: Oslobodili smo sve žene i decu koji su bili taoci

    Zamenik šefa političkog biroa Hamasa, Saleh al-Aruri, tvrdi danas da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

    "Okupator insistira da kod nas i dalje ima žena i dece, ali, kao što smo rekli, sve smo ih pustili. Preostali zatvorenici u Gazi su vojnici i civili koji su služili u okupacionoj vojsci", rekao je za Al Džaziru Al-Aruri.

    On je naglasio da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

    "Trenutno nema pregovora o primirju. Neće biti razmene zatvorenika dok se agresija ne završi i dok ne dođe do sveobuhvatnog i konačnog prekida vatre. Naši cionistički zatvorenici neće biti oslobođeni dok se svi naši zatvorenici ne oslobode iz zatvora i dok se ne održi primirje. Pokret otpora je spreman na sve izraelske vojne scenarije, bilo da je reč o ratu na kopnu, napadu iz vazduha ili nečemu trećem", poručio je Al-Aruri.

    U petak, iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopšteno je da Izrael veruje da Hamas u zatočeništvu drži još 137 ljudi.

    Među otetima je 117 muškaraca i 20 žena, dodaje se u saopštenju koje je preneo Si-En-En.

    Od toga, 126 osoba su izraelski državljani, a ima i 11 stranaca: osam iz Tajlanda, jedan iz Nepala, jedan iz Tanzanije i jedna osoba sa francusko-meksičkim državljanstvom.

  • 19:48

    "Al Džazira": U akciji Izraela na Zapadnoj obali ubijena jedna, ranjeno 12 osoba

    Najmanje jedna osoba ubijena je, a 12 je ranjeno u najnovijim akcijama izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja "Al Džazira".

    Izraelske snage upale su u grad Beita, južno od grada Nablusa, gde je bojevom municijom ranjeno sedam ljudi, dok je 31 osoba dobila medicinsku pomoć zbog poteškoća sa disanjem zbog suzavca, od kojih je dvoje dece.

    Dodaje se da je Palestinac preminuo kada je ambulantnim kolima Crvenog polumeseca bilo zabranjeno da ga prevezu do bolnice preko izraelskog kontrolnog punkta, u blizini sela Tal kod Nablusa.

    Medicinski tim je saopštio da je muškarac bio živ kada je ustreljen, ali da je preminuo kada je medicinskom timu bio zabranjen prolaz, rekao je šef hitnih službi Palestinskog Crvenog polumeseca Ahmed Džibrel.

    Dete od 15 godina ranjeno je u Džabi, u blizini Dženina, dok je drugo dete (14) ranjeno u Al-Jamunu, takođe u oblasti Dženin.

    Nešto ranije, Al Džazira je objavila da je dete povređeno u mestu Avarta, kao i da su još tri osobe ranjene bojevom municijom.

    Džibrel rekao je da su povređeni prebačeni u razne bolnice širom Zapadne obale.

  • 19:06

    Haris: Ciljevi SAD završetak sukoba Izraela i Hamasa i ujedinjenje Palestinaca

    Potpredsednica SAD Kamala Haris, koja se nalazi u Dubaiju na klimatskom samitu KOP28, danas je u razgovoru s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem naglasila da SAD neće dopustiti raseljavanje Palestinaca, prenosi AP, pozivajući se na saopštenje Kancelarije potpredsednice.

    Kancelarija je navela da je Haris rekla da SAD ne podržavaju prisilno preseljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze ili Zapadne Obale, stalnu opsadu Gaze ili prekrajanje granica, kao i da je jedan od ciljeva Vašingtona okončanje sukoba Izraela i Hamasa i ujedinjenje Palestinaca u jedan vladajući entitet.

    Očekuje se da će Haris regionalnim liderima izneti predloge koji bi "stavili glasove Palestinaca u centar", kada su u pitanju naredni koraci za enklavu po završetku sukoba, saopštila je Bela kuća.

    "Po okončanju rata napore za obnovu trebalo bi slediti u okviru jasne političke perspektive za palestinski narod i njegovu sopstvenu državu, koju bi vodile revitalizovane palestinske vlasti uz značajnu podršku međunarodne zajednice i zemalja u regionu", navodi se u saopštenju Bele kuće.

    Opširnije pročitajte OVDE.

  • 18:26

    Porodice izraelskih talaca u Gazi zahtevaju sastanak s Netanijahuom

    Porodice izraelskih talaca u Gazi, uključujući i neke čiji su članovi oslobođeni u razmeni, zahtevaju sastanak s izraelskim premijerom Bendžaminom Netanijahuom, javlja "Tajms of Izrael".

    U saopštenju na njihovom sajtu, porodice su izjavile da žele sastanak večeras, nakon što se jednonedeljno primirje završilo posle navodnog kršenja sporazuma od strane Hamasa i izraelskog povlačenja iz pregovora.

    "Završetak prekida vatre i povratak u borbu obavezuju da se porodice talaca odmah obaveste. Svaki dan bi mogao biti poslednji, ne možemo ih ostaviti tamo", napisano je na sajtu.

  • 17:33

    Galant: IDF gađa nova područja u Pojasu Gaze

    Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da Izraelske odbrambene snage (IDF) napadaju oblasti Pojasa Gaze koje još nisu gađane od početka rata i upozoravaju više komandante Hamasa u južnom delu Pojasa.

    "Poslednja dva dana radimo i na područjima u kojima nismo radili u poslednjih mesec dana i to će se intenzivirati. Ova akcija će dopreti do svake oblasti do koje treba doći. Idemo na potpunu eliminaciju organizacije Hamas", rekao je Galant rezervistima u blizini granice sa Pojasom Gazom, prenosi "Tajms of Izrael".

    On tvrdi da su u prvom mesecu postignuti "veoma dobri rezultati".

    Prema njegovim rečima, komandanti Hamasovih bataljona u severnom delu Pojasa Gaze "već dobro znaju šta IDF može da uradi".

    "Komandanti bataljona Hamasa u Kan Junisu i Rafi takođe veoma dobro razumeju šta se desilo ostalima", rekao je izraelski ministar i dodao da se očekuje da će IDF proširiti kopnene operacije u južni deo Pojasa Gaze.

  • 17:29

    U izraelskom vazdušnom napadu ubijen istaknuti palestinski naučnik

    U izraelskom vazdušnom napadu na grad Al-Faludža, 30 kilometara severoistočno od grada Gaze, ubijeni su istaknuti palestinski naučnik Sufjan Tajeh i njegova porodica, saopštilo je palestinsko Ministarstvo visokog obrazovanja.

    Tajeh, koji je bio predsednik Islamskog univerziteta u Gazi, bio je i vodeći istraživač u oblasti fizike i primenjene matematike, preneo je Rojters.

  • 16:51

    Nastavlja se razmena vatre Izraela i Hezbolaha na libanskoj granici

    Razmena vatre između Izraela i Hezbolaha, duž libanske granice, nastavlja se drugi dan zaredom, pošto je završeno primirje u Pojasu Gaze, javlja Rojters.
    Libanski Hezbolah, grupa koju podržava Iran, saopštio je da je jedan njihov borac poginuo, kao i da su dve od tri osobe ubijene u izraelskom granatiranju u petak bili članovi te organizacije.

    Izraelske vazduhoplovne snage i artiljerija su pogodile mete Hezbolaha u Libanu nakon što su rakete ispaljene na nekoliko njihovih predstraža u blizini granice, saopštila je izraelska vojska.

    Hezbolah je potvrdio u saopštenju da je ispaljeno najmanje pet raketa u pravcu izraelskih pozicija.

    Izrael je saopštio da su dve minobacačke granate ispaljene preko libanske granice, dok su Privremene snage Ujedninjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile da su izraelske granate pale blizu UNIFIL štaba, kao i da je detektovana pucnjava u pravcu Izraela.

    Nakon što je izbio sukob između Izraela i Hamasa 7. oktobra, Hezbolah svakodnevno napada izraelske položaje na granici, dok izraelske vazdušne snage gađaju mete Hezbolaha u Libanu.

    U sukobu je poginulo oko 100 ljudi, od čega su 83 bili borci Hezbolaha, dok je desetina hiljada ljudi pobeglo s obe strane granice.

image