Srbija i Balkan

Vučić: Lavrov je sve istinito rekao kako su varali našu zemlju posle Briselskog sporazuma

Suština u tome je da su nama vezane ruke i da se mnogo bolje držimo nego što bi očekivali, čuvajući nezavisnost, suverenitet i u donošenju odluka. Da je teška jeste, i biće još teža, poručio je predsednik Srbije
Vučić: Lavrov je sve istinito rekao kako su varali našu zemlju posle Briselskog sporazumawww.globallookpress.com © MFA Russia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao istinu na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju.

"Lavrov je sve istinito rekao. Govorio je i o mnogo važnim stvarima za Srbiju, kako su varali našu zemlju posle Briselskog sporazuma, i to se sve događa. Postavlja se pitanje, šta mi možemo da promenimo a da ostanemo ne samo živi već da sačuvamo decu, da nemamo ratove i da nam zemlja ekonomski napreduje. Lavrov je precizno definisao te stvari, i moje pitanje je samo šta mi možemo da promenimo u svom odnosu? Znamo sve u mnogo gorem obliku nego što je predočeno javnosti. Suština u tome je da su nama vezane ruke i da se mnogo bolje držimo nego što bi očekivali, čuvajući nezavisnost, suverenitet i u donošenju odluka. Da je teška jeste, i biće još teža... Ne može da bude deo pregovaračkog poglavlja ono što smo rekli da nećemo da ispunimo", kazao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da Lavrov nije nas kritikovao i da on, Vučić, ne postavlja time retorsko pitanje ruskom ministru spoljnih poslova već nama, s obzirom na to da sve to zna u mnogo gorem obliku nego što je Lavrov predočio javnosti.

"Tamo je Lavrov bio optužen da oni valjda Srbiju koriste za izazivanje sukoba u regionu i slično, ali suština je u tome da su nama prilično vezane ruke i da se mnogo bolje držimo nego što bi bilo ko očekivao čuvajući svoju nezavisnost, suverenitet i u donošenju odluka, a ne samo u smislu poštovanja Povelje UN i čuvanja naših granica", rekao je Vučić.

Zapada pritiska celu zemlju

Vučić je potom rekao da Priština ne želi ništa da ispuni, prošli put nije pristala da se sastane sa našim pregovaračem, ali imaju široku podršku i pritisak je na nama.

Kako je rekao njega lično Zapad nije pritisnuo već celu zemlju.

"Govorili su da je Kosovo demokratsko pitanje... a pogledajte drugi zaključak sada. Procureo je nekako izveštaj Evropske komisije u kome se kaže da smo mi spremni za otvaranje celog klastera, sa četiri ili pet poglavlja, da smo i tehnički i suštinski spremni u svakom smislu, što znači da smo uradili dobre reforme. I Evropska komisija to prihvata i priznaje, ali kažu da će zavisiti od političkih stvari odnosno od razgovora sa Prištinom", naveo je Vučić.

Istakao je da je situacija svakako teška i da će biti još teža.

"To potvrđuju i odluke u kojima oni misle da u celini Ohridski sporazum, ili neki smatraju da bi bilo dobro da ga Evropska komisija uvrsti kao deo pregovaračkog poglavlja, a o čemu sam ja govorio da može da bude onaj deo koji smo mi jasno rekli da možemo da ispunjavamo, ali ne može da bude deo pregovaračkog poglavlja ono što smo rekli da ne može da bude ispunjavano", naglasio je Vučić.

Na pitanje šta oni hoće ispod žita da urade, Vučić je rekao da ni ne rade to ispod žita pošto hoće da u potpunosti legalizuju članstvo Kosova u UN, kao deo pregovaračkog poglavlja.

"Danas sam video da su neki bili u poseti u Nemačkoj i kažu da ćemo sve mi to da ispunimo i da će cvetati ruže na evropskom putu.

Ponosan na ugled Srbije

Kako je dalje rekao, nakon razgovora sa prvim čovekom Emirata, ponosan je na ugled koji Srbija ima u Emiratima.

"Tu se malena Srbija nekako uvukla. Srećan sam i ponosan na naš ugled koji imamo i zahvalan sam na tome. Ja sam brinuo o različitim aranžmanima, molio da posete Srbiju što pre, zahvalio za ogroman projekat Beograd na vodi koji je simbol cele Srbije ne samo Beograda. Emirati su nam obezbedili i političku pomoć nadam se da će tako i ostati", kazao je Vučić.

image