Svet

Farmaceutska kompanija milionima podmićivala doktore u SAD: Gojaznima lekovi do kraja života

Rešenje sponzorisanih stručnjaka za američki problem sa gojaznošću blisko je povezan sa finansijskim ambicijama kompanije "Novo nordisk"
Farmaceutska kompanija milionima podmićivala doktore u SAD: Gojaznima lekovi do kraja životaGetty © Photo by George Frey/Getty Images

Proizvođač lekova "Novo nordisk" iz Danske platio je doktorima i medicinskim radnicima u Americi najmanje 25,8 miliona kako bi promovisao svoj lek za mršavljenje, otkrio je Rojters.

Novac je strateški raspoređen i tokom deset godina uplaćivan elitnoj grupi eksperata za gojaznost, koji su snažan i skup lek prepisivali desetinama miliona Amerikanaca. 

"Savetovanje o ishrani i vežbanju već decenijama ne uspeva", rekao je u junu vodeći američki specijalista za gojaznost Li Kaplan publici od oko 400 lekara koji pohađaju njegov godišnji kurs gojaznosti u hotelu u oblasti Bostona. Kaplan ih je tom prilikom pozvao da se okrenu novoj generaciji lekova za mršavljenje, uključujući leku "Vegovi" iz kompanije "Novo nordisk", koji bi, kako tvrdi, mogli da pomognu desetinama miliona Amerikanaca sa prekomernom težinom.

"Gojaznost treba tretirati jednako agresivno kao i druge hronične bolesti poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa - doživotnim lekovima. Moraćemo da koristimo ove lekove", rekao je on na junskom skupu, "sve dok nečije telo želi da ima gojaznost".

Kaplanovo rešenje za američki problem sa gojaznošću blisko je povezano sa finansijskim ambicijama kompanije "Novo nordisk" za lek "Vegovi", objašnjava Rojters u opsežnoj analizi. 

Danski proizvođač lekova, dugo poznat po lekovima za dijabetes, transformisao se u najveću svetsku kompaniju za proizvodnju lekova za mršavljenje. "Novo nordisk" je investitorima rekao da je njihovo ciljno tržište 764 miliona gojaznih ljudi širom sveta.

Najunosniji region su svakako Sjedinjene Američke Države, gde više od dve trećine odraslih ima prekomernu težinu, a lekovi su često skuplji nego bilo gde na svetu.

Američkim pacijentima "Novo nordisk" naplaćuje 1.300 dolara mesečno za injekciju koja se prima jednom nedeljno.

Kaplan (69) je gastroenterolog koji je do prošle godine vodio Institut za gojaznost, metabolizam i ishranu u Opštoj bolnici u Masačusetsu i predavao na medicinskoj školi pri Harvardu. 

Pored toga, međutim, on je takođe i visoko plaćen glasnogovornik: "Novo nordijsk" je potrošio 1,4 miliona dolara na Kaplana za konsultantski rad i putovanja od 2013. i 2022. godine, pokazuje Rojtersova analiza federalnih podataka.

Isplate su, kako objašnjavaju, deo napora da američki doktori doprinesu tome da lek "Vegovi" postane najprepisivaniji lek na svetu, te da ubede osiguravajuće kuće a da plate za njega. Na ovaj "projekat" promocije lekova "Vegovi" i "Saksenda" je danska kompanija potrošila 25,8 miliona evra.

Važno je napomenuti da "Novo nordijsk" proizvodi i čuveni "Ozempik", lek za dijabetes koji se takođe koristi i za mršavljenje. 

Najmanje 57 američkih lekara prihvatilo je više od 100.000 dolara od danske kompanije u transakcijama povezanim sa njihovim manje poznatim lekovima, "Vegovijem" ili "Sakendom". To je, kako napominje agencija, uticajna grupa: četrdeset i jedan specijalista za gojaznost koji vode klinike za kontrolu težine, zaposleni u univerzitetskim bolnicama, i oni koji pišu smernice za lečenje gojaznosti i  zauzimaju najviše pozicije u medicinskim udruženjima, pokazao je Rojtersov pregled njihovih akreditiva i publikacija.

Ipak, ovi lekovi se teško prodaju mnogim osiguravačima, poslodavcima i vladinim agencijama, koje nerado plaćaju visoku cenu za lek za koji kompanija tvrdi da ga treba uzimati celog života, odnosno na neodređeno vreme. Ispitivanja koja je sprovela kompanija pokazala su da su pacijenti koji su prestali obično vratili većinu inicijalne telesne težine.

Istraživači sa Univerziteta Vanderbilt zaključili su u martu da bi godišnja potrošnja samo na "Vegovi", sa procenjenim popustom od 23%, iznosila 27 milijardi dolara za lečenje samo 10 odsto gojaznih pacijenata koji koriste Mediker, državni program zdravstvene zaštite za starije osobe. 

To bi bilo jednako skoro petini ukupne trenutne potrošnje Medikera na lekove.

"Novo" je, sa druge strane, rekao da Mediker treba da obezbedi lekove za gojaznost kao što to čini za one koji se leče od bilo koje druge ozbiljne bolesti. Ukoliko to ne učine, dodaju, "potvrđuju stigmu i predrasude sa kojima se suočavaju pacijenti sa gojaznošću".

image