Magazin

Lek "Ozempik" - "poremećaj ishrane u špricu", osim mršavljenja uzrokuje i starenje lica

"Gledala sam u svoj odraz u ogledalu i nisam mogla da ga prepoznam. Moje telo je izgledalo odlično, ali lice je bilo potpuno drugačije", kaže jedna od korisnica novog trenda mršavljenja uz pomoć leka za dijabetes.
Lek "Ozempik" - "poremećaj ishrane u špricu", osim mršavljenja uzrokuje i starenje lica© pexels/Tumisu

Iako deluje da je mršavost samo još jedan od ponavljajućih trendova iz prošlosti, prvi put se koriste ozbiljni lekovi za gubljenja kilograma. Pomama za lekom za dijabetes širom sveta, "Ozempik", potekla je iz Holivuda, međutim ono što se nedavno otkrilo je da je jedna od nuspojava starenje lica i to za po par godina. Da li jemršavost tela važnija od lica ?

"Svaki dan vidim u ordinaciji te promene na licu. Uđe mi pacijentkinja od 50 godina, odjednom je super mršava ali joj trebaju fileri za lice koje nikada pre nije koristila. Pogledam je i pitam - koliko ste dugo koristili "Ozempik"? I u pravu sam u 100 posto slučajeva", kaže dermatolog doktor Pol Džerod Frenk, za magazin "Pipl".

Ova najaktuelnija "droga" Holivuda, stvorena da pomogne ljudima koji pate od dijabetesa tipa 2, može se kupiti u apoteci, isključivo na recept, a odobren je od agencije za lekove u većini zemalja. Ukoliko nije pokriven osiguranjem, njegova cena je visoka. Lek se ubrizgava u stomak, butinu ili ruku, i pomaže pankreasu da oslobodi potrebnu dozu insulina kada su visoke vrednosti šećera, ali i da se kontroliše ili smanji telesna težina. Namenjen je osobama koje boluju od dijabetesa i koje se na ovaj način rešavaju i problema prekomerne težine.

Problem je nastao kada su poznate ličnosti otkrile nuspojave ovog leka u vidu mršavljenja, a njihovi lekari počeli da im prepisuju ovaj lek, što se kasnije proširilo kao opšti trend u svetu. Osobe koje imaju samo 5 ili 10 kilograma viška su počele da koriste "Ozempik", nakon što je Kim Kardašijan objavila da je skinula procenat masti sa 25 na 18 procenata, za kratko vreme. Počela su nagađanja da je ona koristila lekove za dijabetes, a njihova prodaja je naglo skočila. Prošle godine je i Elon Mask naveo da je koristio neke lekove kako bi smršao.

Čuvena komičarka Čelsi Hendler, je na bini prilikom vođenja dodela "Nagrade po izboru kritike" rekla: "Za one koji ne znaju, gaslajting (gaslighting) je kada neko pokušava da vas ubedi da je vaše poimanje stvarnosti pogrešno- kada poznati kažu da su smršali jer su pili više vode, a zapravo su koristili 'Ozempik'."

Hendlerova trvdi da joj je lekar uveo lek, a da ona nije ni znala čemu služi.

Do sada se znalo da "Ozempik" ima kontraindikacije kao što su dijareja, povraćanje, opstipacija i bolovi u stomaku. Neke od prijavljenih reakcija na lek i svedočenja njenih korisnika su i povećana stomačna kiselina, gorušica koja može da traje i do dva meseca, ali i teškoće sa uspostavljanjem nove, zdrave ishrane.

"Morala sam da teram sebe da jedem jer nisam bila uopšte gladna. Morala sam da jedem polako i da pazim na količinu, jer mi je doktor rekao da ako pojedem veće količine mogu da se razbolim", objašnjava jedna od korisnica kako izgleda ishrana nakon konzumacije ovog leka.

Ovakvi lekovi pomažu da se održi kontrola insulina, koja je kod obolelih od dijabetesa potreba, međutom, za 1.200 do 1.500 dolara mesečno, mnogi su odlučili da ovaj lek uvrste u svoj "režim ishrane". Stručnjaci navode da je "Ozempik" "poremećaj ishrane u špricu".

Kolika je moć medija i koliki uticaj stil života poznatih ima na "obične" ljude, pokazalo se nestašicom ovoga leka svuda u svetu. To se desilo i od jula prošle godine i kod nas, od kada je ovaj lek zvanično na listi lekova RFZO. Pacijenti koji boluju od dijabetesa tip 2 u Srbiji teže pronalaze "Ozempik", terapiju koja kao neželjenu reakciju ima za mnoge željeni cilj - gubitak kilogarama.

 

image