Svet

Nervoza na tržištu: Saudijska Arabija bi mogla da potopi cene nafte i ugrozi SAD

Grupa OPEK produžila smanjenje proizvodnje nafte, što je izazvalo nervozu na tržištu
Nervoza na tržištu: Saudijska Arabija bi mogla da potopi cene nafte i ugrozi SADGetty © Joe Raedle / Staff

Saudijska Arabija - najveći svetski izvoznik sirove nafte - mogla bi da preplavi tržište većim zalihama nafte kako bi vratila kontrolu nad cenama, upozorava stručnjak za energetska tržišta.

Kako navodi "Biznis insajder", upozorenje je usledilo nakon sastanka grupe OPEK+ na kojem su članice najavile da će smanjiti proizvodnju.

Pol Sanki iz "Sanaki riserča" za Si-En-Bi-Si kaže da Saudijska Arabija ima kapacitet da poveća proizvodnju za dodatnih 2,5 miliona barela dnevno, ali da pokušava da kontroliše tržište manjom proizvodnjom. Vodeća članica OPEK-a u četvrtak je produžila smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno za prvi kvartal 2024.

On je podsetio da je Saudijska Arabija "šokirala" tržišta 2014. godine, kada ga je na sličan način "potopila" obarajući cenu sirove nafte sa maksimuma od oko 110 dolara po barelu na 50 dolara.

Pad cena je na kraju primorao proizvođače sa višim troškovima da napuste tržište jer proizvodnja više nije bila isplativa. U međuvremenu, Saudijska Arabija je nastavila da pumpa naftu, jer je bolje mogla da izdrži niske cene. Kako su zalihe njihovih rivala nestale, kraljevstvo je moglo da vrati kontrolu nad cenama.

U međuvremenu, proizvodnja sirove nafte u SAD je ove godine skočila i u septembru je dostigla rekord sa više od 13,2 miliona barela dnevno, prema podacima Uprave za energetske informacije.

image