Svet

Zemlja imigranata: Broj Amerikanaca rođenih u inostranstvu dostigao rekord

Čak 15 odsto današnjih Amerikanaca nije rođeno u SAD, a ako Bajden bude ponovo predsednik, taj procenat bi mogao da poraste na 17,3
Zemlja imigranata: Broj Amerikanaca rođenih u inostranstvu dostigao rekordGetty © Mario Tama / Staff

Broj Amerikanaca rođenih van zemlje dostigao je najviši nivo u istoriji i sada iznosi 49,5 miliona, što  je oko 15 odsto ukupnog stanovništva, navodi se u izveštaju Centra za imigracione studije (CIS) koji se poziva na podatke američkog Biroa za popis stanovništva.

Broj stanovnika Sjedinjenih Država rođenih u inostranstvu porastao je za 4,5 miliona otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost 2021. godine. CIS navodi da je taj broj veći od populacije u 25 američkih država i procenjuje da više od polovine čine ilegalni imigranti.

Procenat Amerikanaca rođenih van SAD 2023. je tri puta veći nego 1970. godine, a stvarni broj se povećao pet puta, pokazuju podaci popisa. Ovaj nivo prevazilazi čak i populaciju rođenu u inostranstvu zabeleženu od 1890. do 1910. godine, kada su imigranti hrlili u zemlju u potrazi za američkim snom. Popisi tih godina pokazali su da se imigrantska populacija približila – ali ne sasvim dostigla – brojci od 15 odsto, sa 14,8 i 14,7 procenata.

Poslednje tri godine su toliko promenile demografski sastav zemlje da su trenutne projekcije stanovništva Biroa za popis stanovništva zastarele. Prema tim procenama, stanovništvo Sjedinjenih Država do 2033. nije trebalo da dostigne 15 odsto rođenih u inostranstvu.

CIS u izveštaju navodi da je Bajdenova slaba politika kontrole granica odgovorna za neviđeni porast uglavnom ilegalne imigracije i upozorava da ako demokrata bude ponovo izabran i aktuelni trendovi se nastave, u SAD će do kraja 2028. živeti 58,9 miliona imigranata, odnosno 17,3 odsto američke populacije što će "nepovratno promeniti karakter zemlje".

Većina novopridošlica stiže iz Latinske Amerike (63 odsto). Na drugom mestu je podsaharska Afrika sa 11 odsto novopridošlih, dok je istočna Azija na trećem sa 10 procenata.

image