Svet

I dalje nepoverljivi: Španski socijalisti i katalonski separatisti sastaju se van Španije

Sastanak Žuntsa i PSOE deo je dogovora postignutog kako bi se garantovao reizbor Sančeza
I dalje nepoverljivi: Španski socijalisti i katalonski separatisti sastaju se van Španije© Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

U Ženevi se danas održava sastanak Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i Zajedno za Kataloniju (Žunts) u cilju "traženja političkog i pregovaračkog rešenja" katalonskog pitanja, javlja madridski "Pais".

Ispred delegacije Zajedno za Kataloniju stoji bivši katalonski predsednik Karles Puđdemon, koji je napustio zemlju 2017. godine kako bi izbegao suđenje, dok PSOE predvodi sekretar organizacije Santos Serdan.

Pregovori će se voditi pod nadzorom međunarodnog posrednika i obe strane su naglasile da je tajnovitost pregovora važna koliko i njihov sadržaj.

"To je radni sastanak, ništa više. Najavili smo sastanak ovog tipa, nije ni prvi niti će biti poslednji, tako da nema potrebe da mu se pridaje veći značaj", rekao je Serdan.

Premijer Španije Pedro Sančes izneo je da se nada da u budućnosti neće biti potrebe za posrednikom, jer očekuje da će poverenje biti izgrađeno između dve strane.

"Ako se dvoje ne razumeju, imati treću stranu koja nas prati u ovom zadatku verifikacije je dobra vest, jer to može efikasno da pomogne da postignemo dogovor. Nadajmo se da u budućnosti neće biti potrebe za ovim sistemom posredovanja, jer će to značiti da smo izgradili poverenje", zaključio je Sančes.

Sastanak Žuntsa i PSOE deo je dogovora postignutog kako bi se garantovao reizbor Sančeza, kome je za potvrdu novog premijerskog mandata bilo neophodno sedam glasova stranke koja se zalaže za nezavisnost Katalonije.

Puđdemon je zahtevao bilateralni pregovarački forum, kao i prisustvo posrednika s obzirom na trenutno nepoverenje između dve strane.

image