Svet

Zataškavanje? Nestali snimci svedočenja pred komitetom koji istražuje upad u Kapitol

Snimci intervjua svedoka koje je sprovela Komisija Predstavničkog doma predvođena demokratama u vezi sa upadom u Kapitol 6. januara 2021. iznenada su nestali
Zataškavanje? Nestali snimci svedočenja pred komitetom koji istražuje upad u KapitolGetty © Drew Angerer / Staff

Predsedavajući Podkomiteta za nadzor administracije Predstavničkog doma koji sada istražuje bezbednosne propuste tokom upada u Kapitol, republikanac Beri Ludermilk upozorio je javnost da su snimci svedočenja pred prethodnom komisijom koju su predvodile demokrate u vezi sa 6. januarom 2021, nestali.

"Sve video kasete sa svim iskazima su nestale. Saznali smo za ovo rano u istrazi kada sam primio poziv od osobe koja je tražila neke informacije sa jedne od video kaseta, i počeli smo da tražimo. Tražio sam ih od Benija Tompsona (demokrata, predsedavajući Komiteta za nacionalnu bezbednost Kongresa) koji je potvrdio da nisu sačuvali te snimke. Nije smatrao da moraju", rekao je Ludermilk lokalnim medijima.

Prema njegovim rečima, te kasete su bile korišćene kao dokaz na nekim od saslušanja i po zakonu "svi podaci i dokumenta koji se koriste u službenom postupku moraju da se sačuvaju".

"Ipak, on je odlučio da to ne učini", dodao je.

Ludermilk je rekao i da su neki svedoci, bivša saradnica Bele kuće Kesidi Hačinson, promenili svedočenje tokom vremena. "Želim da vidim kakav je njen govor tela bio kada je dala svoje originalno svedočenje. Želim da vidim da li je bila veoma sigurna u ono što je tada govorila, ali je kasnije odlučila da to promeni. Zato je važno da imamo te video kasete i verujem da ih zato verovatno i nemamo", rekao je.

"Epok tajms" navodi da bi nestali snimci mogli da utiču i na slučajeve koji se vode protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je optužen da je orkestrirao događaje 6. januara 2021. godine.

image