Svet

Počela treća faza kopnene operacije IDF, Katar optužio Izrael da namerno ubija civile

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 60. dan
Počela treća faza kopnene operacije IDF, Katar optužio Izrael da namerno ubija civile© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Izraelske odbrambene snage su delovale u svim delovima Pojasa Gaze, ali su glavne operacije bile na jugu, u Kan Junisu, gde je IDF izveo više od 50 vazdušnih udara prvenstveno na severne i istočne delove tog grada.

IDF saopštile su da su se probile dublje u izbeglički kamp Džabaliju, u severnom delu Pojasu Gaze.

Baraž raketa ispaljen je iz Kan Junisa nakon što je izraelska vojska proširila svoje vojne operacije i probila se u južnu Gazu. 

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari potvrdio je da vojska proširuje svoju kopnenu ofanzivu na "sva područja Pojasa Gaze", uključujući i jug.

Na desetine povređenih prevezeno je civilnim automobilima u bolnicu, pošto lokalno stanovništvo usled potpunog nestanka interneta i prekida komunikacionih usluga, veoma teško dolazi do informacija.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da od 7. oktobra ubijeno 15.900 Palestinaca, od čega su čak 70 odsto deca i žene. 

Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits poručio je da u Pojasu Gaze nigde nije bezbedno.

  • 5. dec 2023 • 19:27

    19:27

    SAD počele da ograničavaju vize za izraelske doseljenike odgovorne za nasilje na Zapadnoj Obali

    Sjedinjene Države počele su da ograničavaju vizni režim za izraelske doseljenike koji se upuštaju u nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali, izjavio je u utorak američki državni sekretar Entoni Blinken.

    Dodao je da članovi uže porodice ciljanih pojedinaca takođe mogu biti predmet viznih ograničenja.

  • 19:07

    Saslušanja Netanijahua u okviru tekućeg krivičnog predmeta ograničeni na dva nedeljno

    Sudije koje vode krivične predmete protiv Benjamina Netanijahua prihvatile su zahtev da se saslušanja ograniče na dva dana nedeljno nakon što je tim advokata izraelskog premijera rekao da je previše zauzet vođenjem rata u Gazi.

    Suđenje Netanijahuu za korupciju suspendovano je zajedno sa svim drugim slučajevima koji nisu hitni zbog napada Hamasa 7. oktobra, izvestio je "Tajms of Izrael", a nastavljeno je u ponedeljak.

    Netanijahuu se sudi od 2020. godine, kada je optužen za prevaru, povredu poverenja i primanje mita u zasebnim skandalima u koje su umešani moćni medijski moguli i bogati saradnici. On je negirao optužbe i odbio je pozive da podnese ostavku.

  • 18:53

    Hamas: Nema oslobađanja talaca dok traje izraelska agresija na Gazu

    Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je danas da neće biti pregovora, ni razmene talaca dok ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze.

    "Mi smatramo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u potpunosti odgovoran za živote izraelskih talaca i za ometanje sklapanja sporazuma o razmeni", rekao je Hamdan na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

    Tokom sedmodnevnog primirja, palestinska militantna grupa je oslobodila više od 100 izraelskih talaca iz Pojasa Gaze.

  • 18:22

    Načelnik štaba IDF: Plavljenje tunela Hamasa je dobra ideja

    Načelnik štaba IDF, general-potpukovnik Herci Halevi je, komentarišući izveštaj "Volstrit džornala" da Izrael ima za cilj da poplavi mrežu Hamasovih tunela u Pojasu Gaze, rekao da je to "dobra ideja".

    "Vidimo mnogo podzemne infrastrukture u Gazi, znali smo da će je biti mnogo. Deo cilja je uništavanje ove infrastrukture", rekao je on.

    "Imamo mnogo opcija, neću da govorim o pojedinostima, ali oni uključuju eksplozive i druga sredstva za sprečavanje Hamasovih operativaca da koriste tunele kako bi naneli štetu našim vojnicima", dodao je Halevi.

  • 17:26

    Čak 130 radnika agencije UN za pomoć Palestincima ubijeno u Pojasu Gaze

    U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, ubijeno čak 130 radnika Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA), saopštio je danas generalni komesar UNRVA Filip Lazarini.

    "Među bezbrojnim civilima, ženama i decom u ovom ratu, potvrđeno je da je ubijeno 130 naših kolega iz UNRVA. Niko nije pošteđen, ovo je razarajuća i beskrajna ljudska tragedija'', napisao je Lazarini na svom nalogu na mreži Iks.

    Iz te agencije ranije danas je saopšteno da nastavak vojnih operacija i njihovo dalje širenje na južni deo Pojasa Gaze, dalje povećava broj ubijenih civila, i da je najmanje 60.000 ljudi prinudno raseljeno u ionako pretprana skloništa pod okriljem UN.

  • 17:07

    Načelnik štaba IDF: Ušli smo u treću fazu kopnene ofanzive

    Načelnik štaba IDF general-potpukovnik Herci Halevi rekao je da izraelska vojska okružuje Kan Junis na jugu Gaze dok pokreće treću fazu svoje kopnene ofanzive protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

    Halevi je na konferenciji za novinare istakao da je vojska unapred znala da će Hezbolah nastaviti svoje napade na sever Izraela nakon jednonedeljnog primirja sa Hamasom.

    "Posle 60 dana od početka rata, naše snage su opkolile oblast Kan Junis u južnoj Gazi. Istovremeno, radimo na produbljivanju dostignuća u severnom delu Stripa. Pogrešio je onaj ko je mislio da ID neće znati kako da nastavi borbu nakon primirja. Hamas to snažno oseća", kaže Halevi.

    Halevi je rekao da je IDF prešao u "treću fazu" kopnene operacije, prenosi "Tajms of Izrael".

    "Zauzeli smo mnoga uporišta Hamasa u severnoj Gazi, a sada delujemo protiv njegovih centara gravitacije na jugu", istakao je, dodavši da IDF napada Hamas "ispod zemlje, iz vazduha, sa kopna i mora".

  • 15:47

    Jedan vojnik poginuo, troje ranjeno u izraelskom granatiranju južnog Libana

    Jedan libanski vojnik ubijen je u izraelskom artiljerijskom udaru na jug te zemlje, a troje vojnika je povređeno, saopštile su oružane snage Libana.

  • 15:37

    IDF stigao do "srca" Kan Junisa, "najžešće borbe od početka kopnene invazije"

    Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su trupe stigle do "srca" Kan Junisa, najvećeg grada u južnoj Gazi.

    General-major Jaron Finkelman, šef Južne komande, kaže da su trupe uključene u najteže borbe od početka kopnene invazije pre više od mesec dana, prenosi "Tajms of Izrael".

     

  • 15:13

    IDF u štabu Hamasa u Džabaliji, proširuje kopnenu operaciju u južnoj Gazi

    Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su se probile dublje u izbeglički kamp Džabaliju, u severnom delu Pojasu Gaze.

    Vojska je navela da je nastavila i sa širenjem svoje kopnene ofanzive na Kan Junis na jugu Pojasa, gde veruje da se krije vođstvo Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael".

  • 14:53

    Hamas saopštio da granatira Tel Aviv, u gradu se čuju sirene

    Sirene za uzbunu od vazdušnog napada čuju se u Tel Avivu i mnogim njegovim predgrađima.

    Nema trenutnih izveštaja o udarcima ili povređenima, javlja "Tajms of Izrael".

    Istovremeno, Hamas je saopštio da granatira Tel Aviv u odgovoru na civilne žrtve u Pojasu Gaze.

image